Internațional

Britanicii se obisnuiesc greu cu un stat politienesc

Ziarul de Vrancea
3 aug 2005 612 vizualizări
Tehnicile politiei londoneze dau nastere unei noi controverse. In metrou au fost desfasurate cele mai importante efective ale politiei din Londra, de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Scotland Yard a declarat ca va perchezitiona, in transportul in comun, persoanele cu un anumit tip de infatisare, si ca nu va pierde timp "perchezitionind batrinici de tip caucazian"

Dupa consemnul "trage pentru a ucide" referitor la persoanele banuite ca ar intentiona sa comita un atentat sinucigas, Scotland Yard este in centrul unei noi controverse, recunoscind ca va perchezitiona, in transportul in comun, persoanele cu un anumit tip de infatisare. In contextul atentatelor din luna iulie, fortele de ordine, depasite de situatie, nu vor pierde timpul "perchezitionind batrinici de tip caucazian", a explicat Ian Johnson, seful politiei britanice a transporturilor. Perchezitiile cu tinta precisa au fost deja puse in aplicare la metrou, unde au fost desfasurate cele mai importante efective ale politiei din Londra, de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Politia se teme sa nu fie activate si alte celule avind legaturi cu teroristii responsabili pentru atentatele de la 7 iulie si pentru atacurile esuate de la 21 iulie.


Musulmanii se simt discriminati negativ

Asociatiile musulmane au protestat fata de ceea ce, sustin ele, reprezinta o discriminare intre calatorii musulmani si ceilalti membri ai comunitatii londoneze. "Incepind cu 11 septembrie 2001, am asistat la o crestere cu 300 la suta a numarului de persoane originare din Asia Centrala care au fost arestate si perchezitionate", afirma Abdullah Allah, membru al Metropolitan Police Authority, un organism public ce controleaza functionarea Scotland Yard. "Noua procedura nu va face decit sa adinceasca sentimentul comunitatilor ca ele sint aratate cu degetul", adauga Abdullah Allah, reamintind in acest context eroarea facuta de politia britanica la 22 iulie, care a costat viata unui brazilian nevinovat. Jean Charles de Menezes a fost impuscat cu opt gloante, sapte dintre acestea fiind trase in cap de catre politisti care aplicau procedura "shoot to kill" (trage pentru a ucide) si care au crezut ca tinarul este un kamikaze.


Marea Britanie cere ajutorul SUA

Marea Britanie a cerut Agentiei Centrale de Informatii din SUA (CIA) sa interogheze suspectii detinuti in centrele secrete americane pentru a afla cine a organizat atacurile teroriste de la Londra, informeaza cotidianul The Times. Anchetatorii britanici vor sa descopere persoanele care au venit cu ideea atacurilor din mijloacele de transport londoneze si doresc sa afle daca alte incidente de acest fel sint iminente. In acest sens, serviciile de securitate britanice au apelat la ajutorul expertilor americani. Unele dintre figurile cele mai cunoscute din reteaua al-Qaida sint interogate in inchisori subterane sau pe nave de razboi, care nu se intra sub incidenta legislatiei americane sau internationale. Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a declarat ca Londra nu poate ignora informatiile provenite de la acesti detinuti, care, potrivit organizatiilor pentru apararea drepturilor civile, sint supusi torturii. Amnesty International a apreciat ca Londra nu ar trebui sa utilizeze informatii obtinute de la acesti detinuti. Un reprezentant din Marea Britanie al organizatiei a precizat ca autoritatile "trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a preveni repetarea atacurilor de la 7 iulie si pentru a-i aduce in fata justitiei pe cei responsabili pentru acestea, insa aprobarea extragerii de informatii de la persoane detinute ilegal si in secret reprezinta un pas prea mare". In acelasi timp, organizatia Human Rights First a colectat date despre 24 de centre de detentie secrete si a facut publice informatii despre cum CIA opereaza propria linie aeriana pentru a transporta suspectii dintr-o parte in alta a lumii.


Franta va inaspri legislatia antiterorista si controlul la frontiere

Ministrul francez al Justitiei, Pascal Clement, a propus premierului Dominique de Villepin inasprirea legislatiei antiteroriste, mai ales prin sporirea pedepselor cu inchisoarea in cazul celor care sprijina, din punct de vedere logistic, autorii atentatelor teroriste. Este vorba despre "sanctionarea mai severa a indivizilor implicati in mod direct in pregatirea unui atentat", a anuntat, luni, ministrul Justitiei. Clement a propus crearea infractiunii de "asociere in vederea pregatirii comiterii unui act terorist", pentru a putea fi pusi sub acuzare "intermediarii" care, de pilda, ofera teroristilor suport financiar, adapost sau telefoane mobile. Aceste acte care sprijina terorismul, sanctionate, pina in prezent, cu 10 ani de inchisoare, ar putea fi pedepsite cu detentia pe o perioada de 15 ani, in cazul in care modificarea Codului Penal va fi adoptata. Ministrul a propus, de asemenea, ca executarea pedepselor teroristilor sa fie centralizata la Paris, pentru "a evita divergentele din jurisprudenta, greu de inteles de catre opinia publica". Sindicatul Magistraturii s-a declarat ingrijorat de aceasta "noua centralizare" care denota, in opinia sa, un "regim exceptional". Aproximativ 80 de persoane sint condamnate anual in Franta pentru acte de terorism, a declarat ministrul. Franta va inaspri si sistemul de supraveghere a frontierelor, a declarat, luni, ministrul Transporturilor, Dominique Perben, ingrijorat de faptul ca unul dintre teroristii implicati in comiterea atentatelor de la Londra a trecut prin Franta spre Italia fara a fi depistat de autoritati.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.