Internațional

OSCE a sarbatorit 30 de ani de existenta

Ziarul de Vrancea
3 aug 2005 728 vizualizări
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a sarbatorit, luni, in Finlanda, 30 de ani de la data incheierii acordurilor de la Helsinki

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a sarbatorit, luni, in Finlanda, 30 de ani de la data incheierii acordurilor de la Helsinki, la 1 august 1975, ale caror merite in caderea Cortinei de Fier sint unanim recunoscute. "Actul Final de la Helsinki a fost nu numai o carta a destinderii, nu numai o conventie privind relatiile dintre state, ci si un tratat al libertatii natiunilor si indivizilor", a declarat presedintele Finlandei, Tarja Halonen, in cursul unei ceremonii care a avut loc la Finlandia Hall, in Helsinki. Locul unde a fost sarbatorita aniversarea este simbolic, avind in vedere ca a gazduit, in 1990, ultimul summit SUA-URSS din epoca sovietica, reuniune la care au participat presedintele american din acea vreme, George Bush, si omologul sau sovietic, Mihail Gorbaciov. Acordurile de la Helsinki au fost semnate la 1 august 1975 de catre 35 de sefi de stat si de guvern, printre care presedintele american Gerald Ford, liderul sovietic Leonid Brejnev, cancelarul vest-german Helmut Schmidt si cel est-german, Erich Honecker. Acordurile au proclamat inviolabilitatea frontierelor europene, interzicerea utilizarii fortei si principiul neamestecului in afacerile interne ale unui stat. Acordurile de la Helsinki au fost rezultatul Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE), care a avut drept scop promovarea drepturilor omului mai ales in tarile apartinind blocului comunist. Dupa incheierea razboiului rece, OSCE, care a inlocuit, in 1995, CSCE, s-a axat pe problemele economice si pe initiativele de reconstruire a democratiei in diferitele regiuni ale lumii. Presedintele OSCE, slovenul Dimitri Rupel, a declarat intr-un interviu acordat AFP ca lupta antiterorista ar putea deveni un nou domeniu de actiune al OSCE.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.