Internațional

Rusia si-a terminat misiunea de pace din Georgia

Ziarul de Vrancea
1 aug 2005 781 vizualizări
Dupa aproxinativ, 150 de ani, Federatia Rusa retrage trupele de pe teritoriul georgian

Rusia a inceput, simbata, sa isi retraga trupele din Georgia, la doua luni dupa incheierea unui acord bilateral privind evacuarea, pina la sfirsitul anului 2008, a doua baze ruse situate pe teritoriul georgian, relateaza AFP. Prezenta militara rusa in Georgia dateaza din cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cind liderii georgieni au solicitat protectia Rusiei fata de invadatorii turci. Problema evacuarii celor doua baze reprezinta, de mai multi ani, un adevarat "mar al discordiei" intre cele doua parti, ale caror relatii bilaterale sint tensionate inca de la destramarea Uniunii Sovietice, in 1991. O prima coloana formata din noua vehicule militare a parasit simbata baza rusa de la Batumi, situata in sud-vestul Georgiei si port la Marea Neagra. Convoiul, escortat de politia georgiana, s-a indreptat spre orasul rusesc Vladikavkaz. Retragerea ar fi trebuit sa inceapa vineri, dar a fost aminata cu 24 de ore, dupa ce partea rusa a afirmat ca unii dintre militari nu dispun de vizele si documentele administrative necesare pentru a trece granita cu echipamente militare. Operatiunea va continua in luna august, cu plecarea a doua nave ruse care vor transporta 40 de piese de echipament greu, inclusiv 20 de tancuri de atac. In cele doua baze ruse se afla, in prezent, circa 3.000 de militari rusi. Evacuarea materialelor militare de la Batumi va avea loc pe mare si va dura intre trei ani si jumatate si cinci ani, conform estimarilor expertilor, care considera ca evacuarea celei de-a doua baze, situate la Ahalkalaki, va fi si mai dificila. Efectivele si o parte a infrastructurii bazei de la Batumi vor fi folosite pentru crearea unui Centru antiterorist ruso-georgian, a carui structura urmeaza sa fie negociata. In plus, o treime dintre soldatii rusi vor putea ramine in Georgia pe speze proprii.


Regiunea nistreana mai trebuie sa astepte

Federatia Rusa nu este dispusa sa-si retraga trupele si armamentul din regiunea nistreana a Republicii Moldova, in pofida multiplelor angajamente asumate pe plan international. Ministrul apararii al Rusiei, Serghei Ivanov a declarat ca Moscova nu-si va retrage trupele de mentinere a pacii din Transnistria atit timp cit acolo se afla depozitele cu munitii si armament rusesc. Ivanov a precizat ca, pe linga functiile de mentinere a pacii, cel putin jumatate din aceste trupe asigura paza depozitelor cu armament si munitii ale Federatiei Ruse din Transnistria. In schimb, a subliniat ca, in ultimul timp, tot mai des se fac auzite voci care cer retragerea castilor albastre ruse din Transnistria, referindu-se, in special, la autoritatile Republicii Moldova. In replica, premierul de la Chisinau, Vasile Tarlev, intervievat de BBC, a declarat ca prezenta militara a unui stat strain pe teritoriul unui alt stat suveran este inadmisibila. In prezent in Transnsitria se afla 500 militari rusi din trupele de mentinere a pacii si alti aproximativ 1500 din fosta armata a 14-a a URSS. Un numar prea mic pentru a juca un rol decisiv in regiunea Balcanilor in caz de conflict militar, dar suficient pentru a alimenta ambitiile geopolitice ale Kremlinului in spatiul ex-sovietic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.