Internațional

Marea Britanie asteapta explicatiile teroristilor

Ziarul de Vrancea
1 aug 2005 645 vizualizări
A inceput interogarea celor suspectati de atentatele de la Londra din 21 iulie, esuate. Scotland Yard-ul analizeaza posibilitatea ca atacurile teroriste sa fi fost coordonate din Arabia Saudita.

Politia britanica a inceput interogatiile suspectilor care au luat parte la cel de-al doilea val de atentate de la Londra, din 21 iulie, esuate. Suspectii au fost arestati saptamina trecuta si se incearca sa se afle unde anume au fost indoctrinati, daca s-au deplasat in strainatate si daca au primit ei vizite din exterior. Surse din politie afirma ca ancheta privind atentatele esuate de la 21 iulie se concentreaza, in prezent, asupra unui numar de 18 suspecti aflati in custodia politiei, printre care se numara si Osman Hussain, arestat la Roma. Echipe de criminalisti din cadrul Scotland Yard cerceteaza, in prezent, materiale confiscate in urma perchezitiilor efectuate la 14 adrese din Londra si doua din Birmingham.


"Mi s-a spus ca este necesar sa actionam pentru a ii razbuna pe cei arestati"

Atentia a cazut mai mult asupra lui Osman Hussain, 27 de ani, nascut in Etiopia, care plecase din Londra cu trenul, pe 26 iulie. El fost arestat la in apartamentul fratelui sau, care are o cafenea Internet. Politia de frontiera britanica a fost criticata dupa ce s-a aflat ca Osman Hussain a parasit tara la cinci zile dupa comiterea atentatelor, desi era deja dat in urmarire. Desi autoritatile italienesti au inceput sa analizeze simbata cererea de extradare in Marea Britanie, este posibil ca o decizie sa fie anuntata de-abia peste citeva saptamini. Osman Hussain, care a fost acuzat de implicare in atacul esuat de la statia de metrou Shepherd\'s Bush, a recunoscut rolul jucat in atentatele esuate de la Londra, dar se opune cererii de extradare. Autoritatile italiene au anuntat ca Hussain a insistat asupra faptului ca nu intentiona sa omoare nici o persoana si ca nu are legaturi cu reteaua terorista al-Qaida. "Nu fac parte din al-Qaida", a declarat el magistratilor italieni. "Am fost recrutat intr-o sala de forta din Notting Hill si mi s-a spus ca este necesar sa actionam pentru a ii razbuna pe cei arestati, aruncati in inchisoare dupa bombele din 7 iulie", a declarat britanicul de origine etiopiana, conform proceselor-verbale de interogatoriu citate de ANSA. "Trebuia sa dam un semnal si am facut acest lucru, dar nu voiam sa omorim pe nimeni. Era numai o actiune demonstrativa", a spus Hussain, precizind ca nu are nici o legatura cu autorii de origine pakistaneza ai atentatelor din 7 iulie de la Londra. Agentia ANSA a adaugat ca anchetatorii cred ca suspectul a actionat mai degraba intr-o incercare de imitare a atenatelor comise cu doua saptamini inainte.Suspectul a oferit detalii si despre producerea bombelor artizanale care nu au explodat la 21 iulie. "Am folosit ingrasaminte, acid, dar ceva nu a mers cum voiam si m-am ranit la picior din cauza acidului care a curs in timpul transportului", a spus el, aratindu-le magistratilor italieni arsura provocata de acid.


O posibila pista saudita in atentatele de la Londra

Ceea ce cauta cu infrigurare anchetatorii este daca nu cumva cei arestati fac parte dintr-o retea mult mai ampla, ale carei celule ar putea fi oricind activate in vederea unor noi atacuri. Nici macar nu se stie daca cei care au pus la cale primul val de atentate, din 7 iulie, soldate cu 56 de morti, au avut vreo legatura directa cu al doilea rind de atacuri, esuate. Scotland Yard analizeaza o serie de dovezi care indica posibilitatea ca atacurile teroriste de la Londra sa fi fost coordonate din Arabia Saudita. Divizia antiterorista a politiei metropolitane a descoperit ca Hussain Osman a telefonat in Arabia Saudita cu numai citeva ore inainte de a fi arestat vineri, la Roma. Anchetatorii cred ca, in acel moment, el nu mai dadea decit telefoanele strict necesare, temindu-se ca politia ii intercepteaza comunicatiile. Scotland Yard crede ca in Marea Britanie nu exista legaturi intre cele doua celule responsabile pentru atacurile din 7 si 21 iulie, dar investigheaza posibile conexiuni intre teroristi si celule din strainatate. Pe de alta parte, Sunday Times vorbeste despre o a treia retea terorista islamica care pregateste atentate sinucigase asupra metroului si a altor tinte din centrul Londrei.


Strainii din scolile coranice pakistaneze vor fi repatriati

Pakistanul ii va repatria pe toti cetatenii straini care studiaza in scolile coranice, masura fiind inclusa in lupta impotriva extremismului islamist declansata dupa atentatele de la Londra, a anuntat, simbata, Guvernul de la Islamabad, citat de AFP. "In scolile islamice din Pakistan studiaza 1.400 de studenti straini si am decis sa ii retrimitem in tarile lor", a declarat ministrul pakistanez de Interne, Aftab Ahmed Khan Sherpao. "Am decis sa ii trimitem acasa deoarece nu vrem ca imaginea tarii noastre sa fie umbrita daca unii dintre acesti studenti se vor regasi intr-o zi implicati in activitati teroriste", a spus el. Conform cifrelor oficiale, in cele 10.000 de madrassa din Pakistan studiaza 1.400 de cetateni straini, unii dintre ei fiind acuzati ca propovaduiesc extremismul islamist, dupa ce presa britanica a anuntat ca cel putin doi dintre autorii atentatelor din 7 iulie de la Londra au vizitat Pakistanul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.