Internațional

De la piraterie la trafic de arme cu vasul-fantoma

Ziarul de Vrancea
21 aug 2009 648 vizualizări
nava pierduta si regasita in Atlantic ar fi putut transporta în secret rachete rusesti, cred finlandezii n dupa recuperarea vasului, rusii sustin ca piratii amenintau sa-l arunce in aer daca nu primesc o rascumparare

Cargoul Arctic Sea, atacat recent de pirati, ar putea fi implicat in traficul de arme, in recuperarea sa fiind mobilizate avioane si nave ruse de razboi, potrivit lui Tarmo Kuts, raportor UE pentru piraterie si fost comandant al fortelor de aparare estone. "Numai prezenta rachetelor de croaziera la bordul navei ar putea explica atitudinea bizara a Rusiei in acest caz", a precizat Kuts. în opinia lui, daca nava ar fi transportat droguri, Rusia nu ar fi luat masuri atit de drastice pentru gasirea ei.

"întreaga poveste pare atit de ciudata incit am fi naivi sa credem versiunea oficiala a Rusiei", a insistat acesta. "în primul rind, proprietarul cargoului, oficial legat de Finlanda dar avind relatii cu letoni, care erau etnici rusi, a raportat disparitia navei presedintelui rus, dupa care trei nave mari de razboi si o fregata din Marea Neagra au fost trimise in cautarea acesteia", a explicat Kuts. Unitatea navala era cu mult mai puternica decit cea implicata recent in criza piratilor somalezi, a remarcat acesta.

încarcatura de la bordul Arctic Sea, si anume cheresteaua destinata Algeriei, ar putea ascunde cel mai bine arme de contrabanda, continua Kuts. "O incarcatura de rachete teleghidate poate fi ascunsa cu usurinta sub incarcatura de cherestea intrucit, pentru a le descoperi, nava trebuie adusa intr-un port si descarcata. Nu este usor de descoperit pe mare", explica acesta, insistind ca numai un transport de arme ar putea explica atitudinea Rusiei in acest incident.


In cautarea "creierului" atacului de pe Arctic Sea


"Creierul" atacului de pe Arctic Sea poate ca nu a fost prins, afirma ieri politia finlandeza, care coordoneaza ancheta, dupa ce nava a fost recuperata luni de marina rusa, care a arestat opt pirati. întrebat daca persoanele arestate pe Arctic Sea au vorbit cu anchetatorii, un oficial al politiei finlandeze a raspuns: "Se poate. însa se poate si ca organizatorul sa nu fi fost prins. Nu sintem la curent cu intreaga afacere".

Cu privire la data localizarii navei, acest oficial a recunoscut doar ca miscarile navei "erau cunoscute de citeva zile, de ceva vreme". "însa nu am stiut pozitia navei tot timpul" de la plecarea ei la 23 iulie din portul finlanez Jakobstad/Pietrasaari cu destinatia Algeria, a subliniat oficialul. Gasita in zona insulelor Capul Verde, nava fusese deturnata la 24 iulie de pirati in prezent interogati de autoritatile ruse. Ministerul rus al Apararii a anuntat arestarea a opt pirati: doi rusi, doi letoni si patru estoni.


Piratii amenintasera ca vor arunca nava in aer


Piratii de pe Arctic Sea amenintasera ca vor arunca in aer nava, daca nu li se da rascumpararea ceruta, a dezvaluit ieri Ministerul rus al Apararii. "Potrivit datelor actuale, membrii echipajului au confirmat ca respectivii ceruse o rascumparare si ca, daca cererea nu era indeplinita, urmau sa arunce in aer nava", a spus o sursa din minister, citata de agentiile ruse. Seful Biroului national de anchete al politiei finlandeze, Jan Nyholm, declarase simbata ca o cerere de rascumparare pentru 1,5 milioane de dolari fusese trimisa societatii careia ii apartine nava, Solchart Management, in Finlanda.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.