Internațional

Prima victima a pirateriei în apele Uniunii Europene?

Ziarul de Vrancea
13 aug 2009 566 vizualizări
Un vas incarcat cu lemn a disparut cu totul dupa ce a trecut prin Canalul Minecii

Cargoul Arctic Sea, disparut de la sfirsitul lunii iulie in timp ce traversa Canalul Minecii, ar putea fi victima unei forme noi de piraterie care actioneaza in apele europene, potrivit expertilor citati de AFP. Arctic Sea, cargo cu echipaj rusesc, dar sub pavilion maltez, transporta lemn din Finlanda in valoare de peste un milion de euro. Nimeni nu mai stie nimic despre vas incepind din 28 iulie, a anuntat ieri serviciul britanic de paza a coastei.

"Vasul a contactat Garda de Coasta din Dover in 28 iulie si este ultima oara cind a reusit cineva sa intre in contact cu el", a explicat un purtator de cuvint, subliniind ca daca ipoteza pirateriei se confirma, ar fi vorba despre un act fara precedent in istoria recenta in apele europene. "Daca este vorba despre un act criminal, pare sa urmeze un alt mod de a opera", a remarcat Graeme Gibbon-Brooks, expert maritim citat de Sky news.

Nick Davis, care conduce o societate de securitate maritima, nu crede ca piratii "au abordat vasul tragind in aer cu armele si amenintind sa ucida echipajul". "Desi este vorba de piraterie, nu are nimic de-a face cu ceea ce stim ca se intimpla in Somalia", a declarat el la postul de radio BBC4.

Potrivit purtatorului de cuvint al Garzii de Coasta britanice, contactul radio din 18 iulie "nu a avut nimic suspect". "Se prea poate ca un pirat sa fi amenintat un mebru al echipajului cu pistolul la timpla in acel moment, dar cine stie?".

Contactul radio a intervenit in timp ce vasul, care are la bord 15 marinari rusi, se pregatea sa intre in Canalul Minecii, una dintre caile maritime cele mai frecventate din lume. Vasul era asteptat in 4 august la Bejaia, Algeria. A fost reperat pentru ultima oara in largul portului Brest, vestul Frantei, in 20 iulie.

Dar in 3 august, Interpolul i-a avertizat pe britanici ca vasul a fost abordat in 24 iulie de barbati marcati, in timp ce se afla in apele suedeze, in Marea Baltica. Acestia ar fi spus ca sint membri ai politiei antinarcotice si ar fi ramas la bord 12 ore, a adaugat purtatorul de cuvint al Garzii de Coasta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.