Internațional

Al-Qaida, între retea virtuala si teroare spontana

Ziarul de Vrancea
25 iul 2005 633 vizualizări
Comandouri sinucigase, atacuri coordonate, explozii simultane - la Londra, dar si la Sharm al-Sheikh, teroristii au urmat modul de operare propriu retelei al-Qaida, chiar daca expertii sint de parere ca organizatia aproape ca nu mai exista sub forma unui grup bine structurat.

Revendicarea, pe Internet, a recentelor atentate din Marea Britanie si din Egipt ar putea indica faptul ca exista un centru de comanda al jihadismului mondial, care promite „un infern pentru dusmanii lui Allah” si schiteaza chiar si o lista a viitoarelor tinte – Roma, Amsterdam, Copenhaga.

Realitatea este insa mult mai complexa, mult mai putin vizibila si, prin urmare, mai periculoasa: exact ca un virus mutant, miscarea fondata de Osama bin Laden a evoluat, adaptindu-se eforturilor internationale vizind reprimarea ei. în prezent, aceasta retea reuseste, fara o structura ierarhica sau aproape fara, sa dea impresia ca orchestreaza o campanie a terorii la nivel mondial, in timp ce, in realitate, nu este vorba decit despre actiunea unor grupari locale, ce se caracterizeaza printr-un mare grad de autonomie.

„Au aparut si vor continua sa apara in intreaga lume, multi ani de acum inainte, celule jihadiste autonome”, este de parere expertul francez Jean-Luc Marret, de la Fundatia pentru cercetari strategice de la Paris. „Ele iau nastere spontan, prin actiunea unor intermediari de toate tipurile – poate fi un autoproclamat imam. Si, intr-o buna zi, ei trec la actiune, fara sa fi primit nici un ordin specific din partea vreunui ghid oarecare”, explica analistul. într-un recent interviu acordat cotidianului de limba araba Al Qods al-Arabi, publicat la Londra, Abu Jandal, una dintre fostele garzi de corp in Afganistan ale lui Osama bin Laden, declara ca „toate elementele al-Qaida se activeaza singure. Oricine are ocazia de a ataca o face. E decizia lor. Si nu are mare importanta faptul daca au jurat sau nu credinta lui Osama bin Laden”, spune Jandal.


Razboiul din Irak a antrenat o superatomizare a grupurilor teroriste

Potrivit profesorului Paul Wilkinson, directorul Centrului de studii referitoare la terorism de la Saint Andrews, in Scotia, „Al-Qaida s-a transformat, chiar daca acest lucru nu inseamna ca Osama bin Laden este dat uitarii. Dupa ce talibanii au fost alungati de la putere, in Afganistan, conducerea retelei a suferit o grea lovitura. Dar bin Laden continua sa reprezinte pentru ei un lider ideologic”, explica cercetatorul. Reteaua structurata, infiintata in Sudan la mijlocul anilor 1990, s-a transformat intr-o nebuloasa difuza, un pol ideologic care propovaduieste „razboiul singeros impotriva tuturor celor care ii sustin pe necredinciosii americani”, spune analistul. Un magistrat antiterorist francez considera ca „razboiul din Irak a antrenat o superatomizare a acestor grupuri. Sint tot mai multe entitati individuale. Indivizii cu care avem de-a face adesea nu mai formeaza un grup, fie el si informal”, spune magistratul. „Sint oameni care, la nivel pur local, sint indignati de ceea ce vad la televizor ca se intimpla in Israel sau in Irak”, precizeaza criminologul francez Xavier Raufer. "Pina la urma, incep sa creada ca exista o conspiratie impotriva islamului si decid sa actioneze. Majoritatea se descurajeaza pe parcurs, alte grupuri se autodesfiintaza, altii sint prinsi de politie. Doar citiva supravietuiesc”, opineaza specialistul. Motivati mai degraba de sentimente de furie, de frustrare si nedreptate fata de lumea musulmana decit de argumente religioase, noii teroristi islamisti sint cu atit mai periculosi cu cit aleg adesea, cu o hotarire care sperie Occidentul, calea atentatelor sinucigase.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.