Internațional

Al Qaida goleste Egiptul de turisti

Ziarul de Vrancea
25 iul 2005 590 vizualizări
Cea mai celebra statiune a Egiptului, adevarat rai pentru turistii occidentali, a fost scaldata in singe de Al Qaida. 88 de persoane dintre care opt straini si-au pierdut viata.

In plin sezon estival, luxoasa statiune egipteana de la Marea Rosie Sharm El-Sheikh a fost devastata de atacurile teroriste. O serie de atentate, inclusiv atacuri sinucigase, au provocat un adevarat carnagiu. Sapte atacuri s-au produs in jurul orei locale 01.00 (01.00 ora Romaniei), iar mai multi martori au afirmat ca cel putin patru dintre ele au fost comise cu masini-capcana. Atacurile s-au produs in contextul in care Egiptul comemora implinirea a 53 de ani de la lovitura de stat organizata, in 1952, de Gamal Abdel Nasser impotriva regelui Faruk. Opt straini figureaza printre cele 88 de persoane ucise in atentatele. Este vorba despre doi cetateni britanici, doi italieni, un ucrainean, un rus, un olandez si un arab israelian. Un numar de 30 de corpuri neinsufletite nu au fost inca identificate.

Atentatul cel mai ucigas a avut loc la hotelul Ghazala Garden. "O masina-capcana a fortat intrarea in cladire si s-a oprit la receptie. Un angajat al hotelului a incercat sa o impiedice. Apoi a avut loc o explozie puternica", a povestit un angajat al hotelului. Politia a confirmat ca aceasta explozie a fost provocata de o masina-capcana. Usa de sticla de la intrare a fost sparta in bucati, receptia a fost devastata iar fatada hotelului a fost avariata. O alta explozie s-a produs in apropiere de hotel, intr-o parcare, deflagratia fiind atit de puternica incit a spart geamurile mai multor magazine din apropiere.

"Sint nebuni. Ce sens au toate acestea? Nici o religie nu poate accepta asa ceva", a intrebat Carol, o tinara britanica, angajata la un alt hotel. Turistii din statiune dadeau telefoane acasa pentru a-si asigura familiile ca sint bine, in timp ce responsabilii hotelurilor deplingeau ingrijorarea din ce in ce mai mare a turistilor. în orasul vechi, alte explozii s-au produs intr-o piata. "Exploziile au fost foarte violente. Am vazut multe victime", a declarat un martor.

Atacurile sint cele mai mari atentate care au vizat pina in prezent statiunile turistice din Egipt. în 1997, 62 de persoane au fost ucise la Luxor, o alta importanta statiune turistica din aceasta tara.


Zeci de arestari

O grupare in legatura cu reteaua terorista al-Qaida a revendicat atentatele din statiunea turistica Sharm El-Sheikh. "Gruparea al-Qaida din Levant si din Egipt" a revendicat atacurile intr-un comunicat publicat pe un site Internet islamist, a carui autenticitate nu a fost stabilita.

Fortele de ordine egiptene au arestat zeci pe persoane in peninsula Sinai. Printre persoanele arestate figureaza barbati eliberati recent, dupa ce au fost arestati in cadrul anchetei cu privire la atentatele soldate cu 34 de morti, comise la 7 octombrie 2004, in alta statiune turistica din peninsula Sinai, Taba. Atentatele de la Sharm El-Sheikh au fost revendicate in numele retelei al-Qaida.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.