Internațional

Moscova nu crede in negocieri

Ziarul de Vrancea
7 aug 2009 615 vizualizări
E prea devreme pentru a spune cine va fi la putere în Republica Moldova.Afirmatia apartine ambasadorului rus la Chisinau

Ambasadorul rus la Chisinau Valeri Kuzmin a declarat pentru Unimedia ca a discutat cu liderii partidelor care au intrat in Parlamentul moldovean despre relatia dintre fosta republica sovietica si Rusia, dar a precizat ca este prea devreme pentru a spune cine va fi la putere si cine in opozitie. "Rusia are o atitudine plina de respect fata de alegerea pe care au facut-o cetatenii din Republica Moldova. Este prea devreme sa spunem cine va fi la guvernare si cine va fi in opozitie", a declarat ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, dupa o intilnire cu liderii Partidului Liberal.

"Este un moment foarte delicat pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Am realizat un ciclu de discutii cu toti liderii partidelor care au acces in Parlament. Am discutat intr-un mod prietenos despre relatiile noastre. Acum reglementarea transnistreana se afla intr-un moment de pauza si nu e cazul sa speculam acest subiect", a adaugat Kuzmin.

La rindul sau, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte PL, a afirmat ca a discutat cu ambasadorul rus despre "problema transnistreana, viitoarea coalitie si relatiile cu Federatia Rusa", iar "ambasadorul si-a exprimat pozitia de a avea relatii prietenesti cu Republica Moldova". "Am convenit sa avem intilniri constante", a precizat primarul Chisinaului.

"I-am relatat despre acele mituri false ale comunistilor precum ca liberalii sint impotriva relatiilor de colaborare cu Federatia Rusa. E important sa fie relatii economice corecte. întilnirea a durat aproape doua ore, deoarece a aparut un interes in cadrul discutiei. Ambasadorul a precizat ca a luat act de alegerea pe care au facut-o cetatenii Republicii Moldova. Ambele parti s-au aratat satisfacute de aceasta intilnire", a adaugat Chirtoaca.

De asemenea, vicepresedintele PL a subliniat ca Moscova "si-a exprimat disponibilitatea de a oferi un credit Republicii Moldova, nu personal lui Vladimir Voronin". Anterior, si alti lideri ai opozitiei "" Vlad Filat si Serafim Urechean - s-au intilnit cu ambasadorul rus si au discutat despre politica interna si externa a Republicii Moldova.


Politica externa a R.Moldova are nevoie de un "reset"


Politica externa a R.Moldova merita un "reset" dupa parlamentarele din 2009, o reprogramare a prioritatilor, iar dezideratul integrarii europene, care va ramine tema centrala a politicilor interne si externe, trebuie regindit in termeni functionali, spun experti de la Chisinau.

Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru Democratie si Initiative Sociale "Viitorul" de la Chisinau, spune ca relatia cu UE trebuie regindita in asa fel, incit sa nu mai fie tratata doar in termeni de asistenta practic neconditionata de genul "voi ne dati bani si noi facem ce vrem in interior", ci sa prevada inclusiv obligativitatea din partea Chisinaului de a transmite rapoarte la Bruxelles.

Expertul independent Vlad Lupan constata ca Republica Moldova ani la rind a fost codasa in regiune in relatiile cu UE. "Ceea ce este important pentru R. Moldova este ca un stat mic poate merge inaintea trenului, pentru ca este mult mai mobil. Pentru R. Moldova relatia cu UE poate fi intr-adevar o relatie mobila, o relatie rapida, o relatie buna, in cazul in care ar exista un guvern care ar merge pe alta cale decit cel de pina acum", spune Vlad Lupan. Vlad Lupan este de parere ca Rusia nu va repeta in Transnistria scenariul din Osetia de Sud si nu va recunoaste regiunea separatista, pentru ca Moscovei ii convine actualul status quo.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.