Internațional

Bill Clinton a salvat doua jurnaliste din Coreea de Nord

Ziarul de Vrancea
6 aug 2009 618 vizualizări
Statele Unite sustin ca nu au facut promisiuni în schimbul eliberarii pe teritoriul Coreii comuniste

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, a facut marti, dupa mai multe luni de tensiuni, un important gest de detensionare la adresa Statelor Unite, eliberind, in timpul vizitei-surpriza a lui Bill Clinton, cele doua jurnaliste americane detinute in Coreea de Nord. Phenianul le-a gratiat si eliberat pe cele doua jurnaliste dupa ce fostul presedinte american Bill Clinton ar fi prezentat scuze liderului nord-coreean comportamentul lor, potrivit agentiei oficiale nord-coreene KCNA. Aceasta decizie este o dovada a "politicii umanitare si dorintei de pace a Republicii Populare Democrate Coreene", a adaugat agentia.

Administratia Obama a insistat ca nu a oferit concesii Coreii de Nord (Republica Populara Democrata Coreeana, RPDC) in dosarul nuclear in schimbul eliberarii celor doua ziariste americane, in urma vizitei la Phenian a fostului presedinte american Bill Clinton. Un oficial de rang inalt al administratiei americane a precizat insa, fara a oferi detalii, ca Bill Clinton a discutat cu liderii nord-coreeni despre "lucrurile pozitive care ar putea decurge" din eliberarea celor doua ziariste retinute de Phenian din martie, pe motiv ca ar fi trecut granita ilegal.

"Presedintele Clinton a mentionat cu claritate ca vizita sa este una pur privata si umanitara", a mai precizat oficialul citat sub acoperirea anonimatului, dupa ce liderul nord-coreean Kim Jong-il le-a gratiat pe ziariste si le-a permis sa paraseasca tara. Coreea de Nord a solicitat vizita lui Clinton, iar administratia presedintelui american Barack Obama a fost de acord cu acest lucru numai dupa ce Phenianul si-a dat in avans acordul ca ziaristele sa fie eliberate fara a fi puse conditii legate de dosarul nuclear, a spus responsabilul american.

Washingtonul se confrunta cu sarcina dificila de a convinge statul comunist sa renunte la ambitiile sale de a deveni o putere nucleara fara a se percepe in exterior ca Phenianul ar fi rasplatit pentru provocarile sale militare sau pentru ignorarea solicitarilor celorlalte state din regiune.

Oficialul american a declarat ca Washingtonul isi va mentine eforturile de a impune aplicarea sanctiunilor internationale impuse RPDC din cauza provocarilor sale nucleare. RPDC a parasit anul trecut negocierile in format de sase cu participarea SUA, Chinei, Japoniei, Rusiei si Coreii de Sud, sugerind ca ar fi dispusa sa poarte discutii directe doar cu Washingtonul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.