Internațional

G8 se reuneste pentru a discuta despre clima, criza si Iran

Ziarul de Vrancea
8 iul 2009 563 vizualizări
Relansarea economiei mondiale, lupta împotriva încalzirii climatice si saraciei, dar si Iranul vor figura printre temele principale ale summitul G8 care va începe astazi la Aquila, oras din centrul Italiei devastat de un seism puternic în luna aprilie.

"Totul este pregatit, sunt linistit", a spus seful Guvernului italian Silvio Berlusconi.

Organizarea reuniunii a fost afectata de scandalurile privind viata privata a gazdei summitului, iar o amenintarea unui noi seism planeaza in continuare asupra Aquila. în aprilie, cutremurul s-a soldat cu 299 de morti. Luni, protectia civila italiana a anuntat ca participantii vor fi evacuati imediat in cazul unui seism cu magnitudinea de peste patru grade. Vineri a fost inregistrat un cutremur de 4,1 grade pe scara Richer, iar epicentrul a fost localizat la circa un kilometru de baza militara unde va avea loc summitul. Reuniunea ii va reuni pe liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Canadei si Rusiei. Joi si vineri acestora li se vor alatura si liderii tarilor membre G5 (Africa de Sud, Brazilia, China, India Mexic), Australiei, Indoneziei si Coreei de Sud. în ceea ce priveste Iranul, principalul subiect care va fi abordat la dineul sefilor de stat si de guvern de miercuri seara, G8 urmeaza sa reafirme condamnarea violentelor exprimata recent de ministrii de externe, potrivit unui inalt oficial european. Acestia din urma au cerut in iunie Teheranului sa "rezolve rapid criza, printr-un dialog democratic si mijloace pasnice". Presedintele chinez Hu Jintao se afla deja in Italia, iar omologul sau american este asteptat astazi, dupa o vizita in Rusia, in cursul careia a incheiat un acord privind dezarmarea nucleara cu Dmitri Medvedev. "Liderii vor discuta eforturile pentru relansarea economiei si vor analiza daca trebuie luate noi masuri pentru relansarea cresterii economice, exporturilor si a (pietei - n.red.) muncii", a spus Michael Froman, un oficial de la Casa Alba. într-un articol comun, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cel brazilian Luiz Inacio da Silva au scris ca, "dincolo de economie si de sistemul financiar", este nevoie in prezent "sa fie acordata atentie prioritara dimensiunii sociale a mondializarii", in fata crizei. Luni, Nicolas Sarkozy si premierul britanic Gordon Brown si-au prezentat pozitiile privind clima si relansarea cresterii si au transmis un nou mesaj ferm Iranului. "Nu ne vom multumi cu obiective pe termen foarte lung, vrem obiective pe termen mediu, pentru a le asigura credibilitatea", a declarat Sarkozy referitor la clima. "Trebuie accelerat ritmul reformelor (...) acolo unde regulille transparentei nu sunt respectate", a subliniat Brown in ceea ce priveste economia. în fata celor mai recente previziuni ale oamenilor de stiinta, tarile membre G8, care emit 40% din gazele cu efect de sera, urmeaza sa sprijine impreuna obiectivul de limitare a incalzirii globale la plus doua grade Celsius, pentru a evita consecinte mai grave. O initiativa pentru securitatea alimentara prin dezvoltarea agriculturii, evaluata la peste 12 miliarde de dolari pe trei ani, urmeaza sa fie semnata, potrivit Financial Times.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.