Internațional

La Londra nu au fost atentate sinucigase

Ziarul de Vrancea
12 iul 2005 676 vizualizări
Fortele de securitate britanice care ancheteaza atentatele de joi de la Londra sint tot mai convinse ca nu a fost vorba de atentate sinucigase.

Fortele de securitate britanice care ancheteaza atentatele de joi de la Londra sint tot mai convinse ca nu a fost vorba de atentate sinucigase. Dovezile culese pina acum, sugereaza ca cel putin trei dintre atentatori au supravietuit. Ancheta politiei se concentreaza in jurul statiei de metrou King\'s Cross din nordul Londrei, de unde e tot mai clar ca au plecat cei trei indivizi care au plasat bombele din metrouri. Acestea au fost detonate aproape simultan aproximativ opt minute mai tirziu.

Informatiile culese pina acum conduc la ipoteza ca atentatorii au supravietuit si se ascund inca in Marea Britanie. Politia spune ca sint multe asemanari cu atentatele de la Madrid de anul trecut - si acolo atentatorii au pornit din acelasi punct si au supravietuit atacurilor. Mai multe semne de intrebare planeaza asupra celei de a patra explozii - produsa intr-un autobuz care circula spre centrul Londrei si care a explodat aproximativ o ora mai tirziu. Politia nu exclude posibilitatea ca atentatorul sa se afle intre victimele exploziei, dar nu e foarte clar daca acesta intentiona sa indeplineasca un atentat sincigas, sau daca si-a schimbat planurile in ultima clipa. Una din teoriile vehiculate de presa britanica astazi este ca el urma sa produca si mai multa panica plasand bomba in apropierea statiei King\'s Cross, la suprafata, dar ca a fost luat prin surprindere de operatiunea rapida de evacuare a strazilor din preajma si atunci ar fi urmat un plan de rezerva - anume bombardarea unui autobuz.


Fata cu masca alba - povestea fotografiei-simbol a atentatelor de la Londra

Familia Daviniei, fata cu masca de bandaj alb pe fata, surprinsa intr-o fotografie dupa explozia de la Edgware Road, i-a multumit lui Paul Dadge, barbatul care o sprijina in fotografie, pentru ajutorul pe care i l-a acordat, relateaza Corriere della Sera, in editia electronica de ieri. In fotografia devenita un simbol al zilei de 7 iulie, la Londra, cei doi pot fi vazuti indepartindu-se in fuga de statia de metrou, afectata de explozie. Fata are chipul acoperit cu o masca alba, hainele rupte, picioarele singerinde si este desculta. Linga ea se afla un barbat inalt, care o protejeaza cu bratele, in timp ce pare a-i sopti ceva. Barbatul se numeste Paul Dadge, are 28 de ani si acceptat sa spuna povestea fotografiei-simbol a atacurilor de la Londra, in care a fost surprins in timp ce o ajuta pe Davinia sa iasa din statia de metrou. "Merg in fiecare zi cu trenul pina la King\'s Cross, dupa care iau metroul", a declarat Dadge. "Joi plecasem putin in intirziere si ma aflam in vagonul din spatele celui care a explodat. Cind am reusit sa ies din vagon, impreuna cu ceilalti pasageri, am vazut un tablou de nedescris. Fumul era insuportabil, ranitii - dintre care unii erau pe moarte - strigau. Am vazut o fata cu arsuri grave la fata, cu picioarele pline de rani si umflate. Statea in picioare, intr-un colt, fara sa spuna nimic. M-am apropiat de ea." Paul, care in trecut a lucrat ca pompier, a luat de la medicii sositi la fata locului, o masca din bandaj, gel pentru arsuri si manusi chirurgicale. "Am intrat intr-un mare magazin Marks & Spencer, aflat in fata statiei de metrou si care fusese transformat imediat in centru de prim-ajutor. Am ajutat-o sa-si dea cu crema pe fata si sa-si puna masca, apoi, in asteptarea ambulantei, am incercat sa-mi fac un plan: mi-era teama sa nu lesine si voiam sa stiu daca este alergica la vreun medicament si cum pot lua legatura cu familia ei", a mai spus el. Dadge a mai afirmat ca, datorita unui curs de prim-ajutor pe care il urmase in trecut, si-a dat seama de gravitatea arsurilor Daviniei, dar nu a vrut sa o panicheze. El a adaugat ca fata s-a comportat foarte curajos. "O rugam sa nu-i fie frica, pentru ca ambulanta trebuia sa soseasca dintr-o clipa in alta, ca sa o duca la spital. Ii spuneam ca este o fata foarte frumoasa, ca arsurile se vor vindeca si ca va ramine la fel de frumoasa. Apoi, pentru a o face sa zimbeasca, am intrebat-o daca are un prieten", a adaugat Dadge. "Am ramas impreuna cinci, maxim sapte minute, apoi a sosit ambulanta si eu am ramas sa ajut alti raniti." Paul Dadge a lansat si un mesaj atentatorilor, afirmind ca luni va merge cu trenul si cu metroul, ca de obicei. "Luni, voi fi aici, ca de obicei", a spus el. "Vom fi cu totii. Nu ne puteti invinge. Nu-mi este frica de voi."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.