Internațional

Campanie elctorala cu nuante de stinga in Germania

Ziarul de Vrancea
7 iul 2005 607 vizualizări
Cancelarul german, Gerhard Schroeder, a facut un viraj spre stinga specila pentru alegerile anticipate din septembrie, in timp ce contra-candidata lui, Angela Merkel, a elaborat un program cu titlul "Prioritate muncii"

Germania a intrat in febra alegerilor anticipate. Social-democratii (SPD) au lansat un program intitulat "Incredere in Germania", primit cu foarte mult scepticism de presa germana, deoarece se pare ca nu aduce nimic nou. Programul isi propune sa se concentreze asupra politicii familiei si eforturilor in domeniul formarii si cercetarii stiintifice. Partidul lui Schroeder, numit "camaradul patronilor", efectueaza astfel un viraj spre stinga, pentru a recuceri un electorat traditional dezorientat de reformele social-economice bazate pe principiul statului-providenta. Aceste reforme sint aplicate de doi ani, dar sint calificate de stinga SPD ca fiind de inspiratie neo-liberala. Recent s-au inregistrat surprize electrorale, cea mai mare fiind pierderea de catre SPD a bastionului sau istoric Rhenania de Nord - Wesphalia, la scrutinul regional de la 22 mai. Calificind SPD drept "partidul motivului pragmatic", cancelarul a cerut "depunerea unui efort national" pentru a face mai compatibile domeniile muncii si familiei, solicitind societatilor sa organizeze programul de lucru in acest sens. SPD doreste sa se ocupe si de supravegherea copiilor, pentru ca femeile sa aiba acces mai usor pe piata muncii si pentru "a avea aceleasi sanse ca barbatii", a explicat Schroeder. In opinia sa, acesta este un obiectiv central, care are "un motiv economic".


Angela Merkel vede in munca solutia

Angela Merkel, liderul crestin-democrat, si-a pregatit un program electoral cu titlul "Prioritate muncii". Ce se ascunde in spatele acestei devize, ramine deocamdata un mister desi este clar ca tema creerii si asigurarii de locuri de munca va fi prioritatea absoluta. Acest lucru nu pare prea linistitor pentru romani deoarece Angela Merkel a declarat ca, pentru a creste numarul locurilor de munca pentru germani, va incerca sa amine aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, tari cunoscute pentru mina de lucru ieftina.


"Alternativa" socialista creste in sondaje

Ultimele sondaje arata ca alianta de stinga formata in iunie ar trece pragul de 5% pentru a intra in Parlamentul german, fiind cotata cu 11% din intentiile de vot. Unul dintre partide este PDS, fostul partid comunist din Germania de Est, celalalt este "Alternativa Electorala pentru Munca si Dreptate Sociala" (WASG), infiintat in ianuarie 2005 de fosti membri SPD. Desi apropierea ideologica ar fi putut duce la o coalitie intre SPD si alianta de stinga, cancelarul Schroder s-a delimitat clar de o asemenea idee. Candidatul aliantei la functia de cancelar este fondatorul WASG, Oskar Lafontaine, fost presedinte al social-democratilor si ministru de Finante intre anii 1998-1999. Discursul lui populist convinge nu doar o parte din electoratul social-democrat, dezamagit de prestatia cancelarului Schroder, ci si simpatizantii dreptei. Reprezentantii comunitatii evreiesti din Germania l-au acuzat pe Lafontaine ca foloseste termeni din vocabularul nazist.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.