Internațional

Franta si SUA si-au dat mina intr-o structura secreta antiterorista

Ziarul de Vrancea
5 iul 2005 637 vizualizări
Serviciile de informatii americane si franceze, CIA si DGSE, au instituit un centru secret la Paris pentru a coopera mai strins in lupta impotriva terorismului, a afirmat, duminica, The Washington Post.

Serviciile de informatii americane si franceze, CIA si DGSE, au instituit un centru secret la Paris pentru a coopera mai strins in lupta impotriva terorismului, a afirmat, duminica, The Washington Post. Aceasta structura, denumita "Alliance Base", a fost creata in 2002 pentru "a analiza miscarile transnationale ale presupusilor teroristi si pentru a lansa operatiuni pentru capturarea sau spionarea lor", afirma cotidianul american. Cooperarea dintre serviciile de informatii american si francez a permis retinerea, la 3 iunie 2003, a cetateanului german convertit la islamism Christian Ganczarski, considerat "unul dintre cei mai importanti membri in viata ai al-Qaida in Europa". El se afla in prezent in inchisoare in Franta. Publicatia americana precizeaza ca existenta structurii Alliance Base nu a fost dezvaluita pina in prezent. Nici CIA, nici ambasada Frantei la Washington nu au dorit sa comenteze aceasta informatie, subliniaza The Washington Post. Oficiali americani din serviciile de informatii au declarat pentru cotidianul din Washington ca intre SUA si Franta exista o excelenta cooperare in materie de terorism, in pofida divergentelor generate de razboiul din Irak. Este "una dintre cele mai bune cooperari din lume", afirma John McLaughlin, fost director interimar al CIA. "Francezii colaboreaza cu noi tot atit de mult ca britanicii, citeodata chiar mai mult, daca li se solicita acest lucru", a declarat un alt oficial. Astfel, de la sfirsitul anului 2001, Franta ar fi retinut circa 60 de suspecti, unii dintre ei cu ajutorul CIA, a declarat un fost membru al CIA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.