Internațional

Live 8, concert de dimensiuni globale pentru Africa

Ziarul de Vrancea
4 iul 2005 667 vizualizări
In jur de 1,5 milioane de persoane din toata lumea au asistat, simbata, la zece concerte Live 8 care au reunit unele dintre cele mai mari staruri pop-rock ale planetei, pentru a-si afirma dorinta de a pune capat saraciei din Africa.

Live 8, care se doreste a fi evenimentul pop-rock al deceniului, a fost organizat pentru a presa liderii tarilor membre ale G8 sa ia masuri impotriva saraciei din Africa. Potrivit producatorilor acestui spectacol politico-umanitar de dimensiuni planetare, 85% din populatia mondiala, adica 5,5 miliarde de persoane din 140 de tari au putut urmari Live 8 la televizor, aceasta fiind cea mai ampla difuzare in direct a unui eveniment care a avut loc vreodata. Inceputa la Tokio, seria de concerte organizate la initiativa rockerului irlandez Bob Geldof pentru a face presiuni asupra liderilor G8 inainte de summitul din Scotia, s-a continuat la Johannesburg, Berlin, Roma, Londra, Moscova, in Cornwall, Barrie (Canada), Versailles (Franta) si Philadelphia (Statele Unite). Daca Londra a fost punctul principal al manifestarii, adunind pe scena cele mai multe staruri, concertul de la Philadelphia a avut publicul cel mai numeros, in jur de un milion de spectatori, potrivit organizatorilor, si intre 700 si 800.000, potrivit politiei.

La concertul din Hyde Park, Londra, au asistat 250.000 de persoane si au cintat Pink Floyd, trupa reunita pentru prima oara din 1981 pentru aceasta ocazie, Sting, U2, Paul McCartney, Madonna, Coldplay, Elton John, The Who, Mariah Carey, Annie Lennox, prezentata de actorul Brad Pitt, UB40 si senegalezul Youssou N\'Dour, unul dintre putinii artisti africani care au participat la manifestare. Concertul s-a incheiat cu un "Hey Jude", celebra melodie a trupei Beatles, interpretata de multe dintre starurile de pe afis.


Domnule Schröder, asteptam actiunile dumneavoastra!

O multime record a participat la concertul de la Philadelphia, pentru a-i asculta pe Bon Jovi, Destiny\'s Child si numerosi rapperi, de la Jay-Z la Will Smith. Veteranul Stevie Wonder a incheiat cele sapte ore de maraton. "Timpurile s-au schimbat de la Live Aid, in 1985", a declarat el presei. "Am trecut de la donatii la presiuni asupra guvernelor, pentru ca acestea sa faca ceea ce trebuie facut si ceea ce trebuia facut cu mult timp in urma", a adaugat muzicianul.

La Berlin, 150.000 de persoane s-au adunat in centrul istoric al orasului pentru a-i asculta pe britanicul Chris de Burgh si norvegienii A-ha, alaturi de numerosi artisti locali. Fostul manechin Claudia Schiffer a fost ovationata de multime atunci cind s-a adresat cancelarului german Gerhard Schröder cerind ca Germania sa acorde mai mult ajutor dezvoltarii: "Domnule Schröder, asteptam actiunile dumneavoastra!".

La Versailles, in apropiere de Paris, cintaretii francezi Florent Pagny si Yannick Noah, columbiana Shakira si anglo-saxonii The Muse, Placebo si The Cure s-au produs in fata unei multimi de aproximativ 10.000 de persoane. Youssou N\'Dour, sosit direct de la concertul de la Londra, a incheiat show-ul. Trupe rock rusesti si britanicii de la Pet Shop Boys au cintat intr-un concert in Piata Rosie de la Moscova, la care au asistat in jur de 20.000 de persoane. Grupul Moralny Kodeks ("Cod moral") a deschis concertul, dupa ce prezentatorii au explicat publicului motivele acestei initiative mondiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.