Internațional

Scrisorile de dragoste semnate de Picasso, vindute cu 1,54 milioane de euro

Ziarul de Vrancea
29 iun 2005 860 vizualizări
20 desene oferite de Picasso lui Genevieve Laporte, in 1951, si pastrate de aceasta ca pe niste scrisori de dragost, au fost vindute la licitatie, luni seara, la Artcurial, Paris, pentru suma totala de 1,54 milioane de euro.

20 desene oferite de Picasso lui Genevieve Laporte, in 1951, si pastrate de aceasta ca pe niste scrisori de dragost, au fost vindute la licitatie, luni seara, la Artcurial, Paris, pentru suma totala de 1,54 milioane de euro. Cele mai multe dintre iubirile lui Pablo Picasso au sfirsit tragic, comenteaza BBC. Marie Therese Walter s-a spanzurat. Jaqueline Roque s-a impuscat in cap. Dora Maar si-a pierdut mintile si a murit in saracie si singuratate. Spre deosebire de acestea, Genevieve Laporte, ajunsa astazi la 79 de ani este o aparitie foarte vesela. A supravietuit relatiei cu marele pictor si a avut de asemenea o cariera artistica remarcabila - a scris poezie si a realizat mai multe filme documentare. Ea l-a cunoscut pe Picasso la varsta de 17 ani, cand i-a luat un interviu pentru gazeta scolii. 7 ani mai tirziu avea sa devina iubirea secreta a maestrului septuagenar. Picasso a desenat-o de mai multe ori - dezbracata, purtind o rochie de mireasa imaginara, cu capul in palme, intr-un tricou marinaresc, si asa mai departe. "Pablo le numea scrisorile lui de dragoste. Uneori imi spunea sa nu-i cred pe cei care sustin ca sint valoroase. Poti sa le rupi, am sa-ti fac altele. Dar eu nu am vrut sa le distrug - erau ale mele", povesteste Genevieve Laporte. Aventura ei cu Picasso a inceput cu o furtuna de vara. "Ma aflam in atelierul lui cind afara s-a intunecat brusc, isi aminteste Genevieve. El mi-a spus mai stai, ca incepe furtuna. Si in secunda aceea s-a pornit o ploaie cu tunete si fulgere." "Ce a urmat, nu mai tin minte", spune ea cu diplomatie. La vremea aceea, maestrul era cu o alta pictorita - Francoise Gilot, cu care a avut si doi copii. Relatia lor s-a racit insa cu timpul, si in vara lui 1951, Picasso a luat o pauza, petrecindu-si vacanta pe Coasta de Azur, impreuna cu noua lui iubita, Genevieve Laporte si cu familia poetului Paul Eluard. Multe dintre desenele lui Picasso din acea vacanta poarta dedicatia "pentru Genevieve". "Unele schite au fost facute la Saint Tropez, altele la Paris, cand ne-am intors. Nu desena intotdeauna de fata cu mine, dar cind eram acolo imi dadea voie sa fac ce vreau. Imi spunea ca lucrul cel mai importat este ca sint acolo. Iar pentru mine era extraordinar sa-l vad lucrind". Intreaga colectie a fost botezata de specialisti "perioada Genevieve" sau "perioada tandra" a artistului, altfel, renumit pentru usurinta cu care schimba femeile si pentru misoginismul sau. La capatul a doi ani de relatie semi-oficiala, Picasso, de acum despartit de Francoise Gilot i-a propus lui Genevieve sa se mute impreuna.

Ea l-a refuzat insa, preferind sa se marite cu un barbat de virsta ei. "L-am lasat pe Picasso inainte ca relatia noastra sa se strice", povesteste doamna Laporte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.