Internațional

Franta si Marea Britanie au iesit la vinatoare de adepti

Ziarul de Vrancea
28 iun 2005 681 vizualizări
Au inceput campanii diplomatice rivale ale Londrei si Parisului in estul Europei

Franta si Marea Britanie au incearcat ieri la Varsovia sa obtina sustinere din partea tarilor din estul Uniunii Europene, dupa esecul summitului de la Bruxelles, cind Londra si-a atras critici din partea aliatilor sai traditionali pentru blocarea acordului asupra bugetului european. Ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, si ministrul britanic pentru Afaceri Europene, Douglas Alexander, s-au aflat in acelasi timp in capitala poloneza, unde au incercat sa convinga Guvernul de la Varsovia sa sustina cauza uneia dintre cele doua tari. Vineri, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Catherine Colonna, se va deplasa la Budapesta, la inceputul unui turneu destinat sa demonstreze ca Franta "acorda o atentie speciala noilor state membre UE". Douglas Alexander si vicepremierul britanic, John Prescott, a carui tara va prelua presedintia UE la 1 iulie, vor spori numarul deplasarilor separate in regiune. Alexander a explicat ca "aceste vizite fac parte din efortul de a explica noilor state membre analiza noastra asupra situatiei si pentru a le intelege mai bine ingrijorarile". Ministrii francezi vor sublinia interesele comune ale Frantei si majoritatii tarilor din est, in special in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna. Douste-Blazy se poate baza pe sustinerea acordata de omologul sau german, Joschka Fischer, care li se va alatura in cadrul unei reuniuni a "Triunghiului Weimar" (Germania, Franta, Polonia).


Franta are o sansa de a ameliora relatiile cu noile state membre

Cele zece noi state membre au propus, la summitul de la Bruxelles, reducerea partii care le revenea, pentru a se ajunge la un acord de ultim moment asupra bugetului UE. Aceasta incercare, calificata de presedintele francez, Jacques Chirac, drept "emotionanta", s-a confruntat insa cu refuzul Marii Britanii de a renunta la rabatul de care beneficiaza incepind din 1984, daca Franta nu revizuieste acordul din octombrie 2002 referitor la cheltuielile pentru agricultura. Julie Smith, de la Institutul Regal pentru Afaceri Internationale de la Londra, a declarat ca atitudinea Marii Britanii "a afectat relatiile sale cu aceste state". "Franta are acum o sansa de a ameliora relatiile sale cu noile state membre", a sublinia ea. "Aceste tari au inteles ca britanicii pledeaza pentru extindere, dar cind trebuie sa bage mina in portofel dispar", a declarat un diplomat francez. Insa, potrivit lui Guillaume Durand, de la European Policy Centre din Bruxelles, Franta va trebuie sa depuna eforturi diplomatice sustinute, pentru ca noile state membre UE "nu au uitat declaratiile rauvoitoare ale lui Chirac, facute in momentul crizei irakiene". Atunci, el a afirmat ca in momentul in care aceste tari s-au aliat cu pozitia presedintelui George W. Bush, "au pierdut ocazia de a tacea".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.