Internațional

Conservatorii religiosi au cistigat alegerile iraniene

Ziarul de Vrancea
27 iun 2005 938 vizualizări
Presedintele ales al Iranului, ultra-conservatorul Mahmoud Ahmadinejad, a cistigat datorita originii sale umile. El este cunoscut pentru viziunea sa asupra reformei sociale, pe care a rezumat-o in declaratia "libertatea e data de Dumnezeu si iranienii au deja o libertate care întrece orice închipuire"

Presedintele ales al Iranului, ultra-conservatorul Mahmoud Ahmadinejad, a cistigat 62% din voturi, adica aproape dublu fata de contracandidatul sau, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Presedintele este fiul unui fierar care a cistigat in fata descendentului uneia dintre cele mai puternice si mai bogate familii din tara. Originea umila a noului presedinte si sloganele sale populiste au cistigat inimile a milioane de iranieni care au saracit in ultimii ani, in ciuda profitului crescind al Iranului de pe urma petrolului. Victoria sa completeaza monopolul politic al conservatorilor asupra tuturor institutiilor alese sau numite din Iran. Campania sa electorala s-a axat pe promisiunea de a redistribui banii obtinuti din petrol in favoarea saracilor si de a lupta impotriva coruptiei. El si-a ameliorat discursul radical privind puritatea morala si impunerea unei legi islamice stricte, referindu-se doar la dorinta sa de a transforma Iranul intr-un stat islamic modern. în trecut, insa, declaratiile sale privind reforma sociala fusesera ca "libertatea e data de Dumnezeu si iranienii au deja o libertate care intrece orice inchipuire". în privinta economiei, Ahmadinejad a spus ca va favoriza companiile iraniene in ce priveste contractele din domeniul petrolier si ca va da dovada de mai multa transparenta.


Candidatul invins acuza ca a fost "slabita Revolutia"

Candidatul invins, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, a fost favorit in campania electorala. Ca urmare, Rafsanjani a reactionat cu virulenta la infringerea sa neasteptata. în prima declaratie publica facuta dupa anuntul rezultatului, clericul moderat a spus ca ar fi avut loc o "operatiune ilegala" de a-i intoarce pe alegatorii iranieni impotriva sa. într-o declaratie data publicitatii de agentia iraniana de presa, Rafsanjani a declarat: "Toate metodele aflate la dispozitia regimului au fost folosite intr-un mod organizat si ilegal pentru a interveni asupra rezultatului alegerilor". "Am intrat in aceste alegeri doar cu scopul de a sluji Revolutia, Islamul, Iranul si poporul. Cei care au slabit un candidat au preferat sa slabeasca Revolutia", a afirmat Rafsanjani. El i-a condamnat pe "cei care au folosit miliarde de riali (zeci de milioane de dolari americani) din banii publici pentru a ma defaima pe mine si pe familia mea". "Nu intentionez sa inaintez o plingere judecatorilor care au aratat ca nu vor sau nu pot face nimic. Voi lasa acest lucru la mila lui Dumnezeu", a conchis Rafsanjani. El a fost sustinut de clasa mijlocie din Iran si de cei care sperau la continuarea reformelor sociale si la dezghetarea relatiilor cu Occidentul.


Noul presedinte va continua programul nuclear

Ahmadinejad declarat ca victoria sa neasteptata da o lovitura "dusmanilor Iranului" care duc un "razboi psihologic" impotriva tarii sale. Pentru noul presedinte, iranienii au facut "sah mat" "inamicii" tarii, in special Statele Unite. Noul presedinte a declarat ca programul nuclear al tarii va continua sub mandatul sau. El a precizat ca cercetarile in domeniul nuclear sint esentiale pentru a asigura independenta energetica a tarii. Mai mult, Mahmud Ahmadinejad a declarat ca tara sa "nu are cu adevarat nevoie" de relatii diplomatice cu Statele Unite. Tousi, este pentru continuarea negocierilor pe tema programului nuclear cu Uniunea Europeana. Multe capitale europene isi pusesera sperantele intr-o victorie a lui Rafsanjani - privit ca un moderat care ar fi fost dispus sa se apropie de UE si SUA. La Washington, pe de alta parte, cei care sint convinsi ca Iranul are un program de inarmare nucleara se bucura - in mod paradoxal - de rezultatul scrutinului, pentru ca le intareste teza. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus ca Moscova este gata sa colaboreze in continuare cu Iranul in domeniul dezvoltarii sectorului energiei nucleare, dar ca va respecta acordurile internationale privind prevenirea proliferarii armelor nucleare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.