Internațional

Bulgarii vor sa intre in UE condusi de fostii comunisti

Ziarul de Vrancea
27 iun 2005 686 vizualizări
Partidul Socialist Bulgar, mostenitorul Partidului Comunist care a guvernat Bulgaria timp de 45 de ani, a cistigat alegerile legislative. Insa este obligata sa guverneze alaturi de cel putin doua partide.

Opozitia socialista din Bulgaria a devenit cea mai puternica forta din legislativul de la Sofia, in urma alegerilor parlamentare organizate simbata. Partidul Socialist Bulgar (PSB), nascut din fostii comunisti care au condus tara timp de 45 de ani, a obtinut 31,4% din sufragii, fiind obligata sa guverneze alaturi de cel putin alte doua partide. Alaturi de fostii comunisti, in Parlament au mai intrat inca alte sase partide, printre care si coalitia de centru dreapta, condusa de premierul Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, principalul invins in scrutinul de ieri. Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MSN II) a primit 19,96% din voturi, ceea ce ii garanteaza 52 de mandate din 240. Celalalt partid aflat la guvernare, Miscaea pentru Drepturi si Libertati (MDL, al minoritatii turce), este creditat cu 12,14 procente. Formatiunea Ataka ("Atac" in limba bulgara), un partid extremist, xenofob si rasist, a oferit o surpriza, obtinind 8,24% dintre voturi. Aceasta este prima data in istoria recenta a tarii cind o formatiune extremista cistiga locuri in Parlament. Principala coalitie a opozitiei de dreapta, Fortele Democrate Unite (FDU), a obtinut 7,7% din sufragii, fiind urmata de doua partide care au iesit din FDU - Democratii pentru o Bulgarie Puternica (DBF, 6,44 procente) si Uniunea Populara (UP, 5,21% din sufragii). Rezultatele oficiale definitive urmeaza sa fie anuntate pina joi.


Criza parlamentara

Rezultatele scrutinului nu sint deloc linistitoare pentru fostii comunisti, pentru ca ei nu vor fi majoritari, obtinind doar 83 din cele 240 de fotolii din legislativul de la Sofia. Liderul deputatilor socialisti, Rumen Ovcharov a declarat dupa aflarea primelor rezultate ca este posibila o criza parlamentara in perioada urmatoare, insa spera ca fortele politice care au intrat in Parlament sa lase de-o parte propriile interese in favoarea interesului national. Presedintele PSB, Serghei Stanisev, a declarat, simbata seara, ca este dispus sa guverneze alaturi de "orice partid democratic" care sustine programul socialistilor, excluzind insa o colaborare cu Ataka. "Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca Bulgaria sa aiba un Guvern stabil", a afirmat acesta, intrebat de jurnalisti daca ar putea forma o "coalitie de mari dimensiuni" alaturi de MNS II. Pe de alta parte, exista analistii care cred ca socialistii lui Stanisev vor prefera sa se bazeze pe sprijinul partidelor mici, decit pe o alianta cu MNSII. Este greu de crezut ca noul reprezentant al ex-comunistilor, Serghei Stanisev, va fi de acord cu cererea lui Saxa –Coburg de a ramine premier. "Primul ministru ar trebui numit de partidul care a cistigat alegerile si sint pregatit sa port aceasta responsabilitate", a declarat Stanisev.


Sistemul informatic al Comisiei Electorale, atacat de hackeri

Sistemul informatic al Comisiei Electorale Centrale din Bulgaria a fost atacat de hackeri in cursul serii de simbata, a anuntat purtatorul de cuvint al institutiei, Alexander Alexandrov. "Am inregistrat peste o mie de atacuri informatice in cursul serii", a declarat el. "Bancile noastre de date au ramas totusi intacte", a precizat el, sugerind ca aceste atacuri au intirziat publicarea primelor rezultate oficiale partiale.


Serghei Stanisev, liderul Partidului Socialist Bulgar (PSB) personifica transformarea si intinerirea unei formatiuni care mosteneste trecutul fostului Partid Comunist. Adversar al participarii militare a Bulgariei in Irak, Stanisev, in virsta de 39 de ani, a promis ca va retrage contingentul bulgar din aceasta tara "imediat" dupa ce partidul sau va ajunge la putere. Sustinator al aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana, Stanisev nu doreste ca Bulgaria sa "plateasca" pentru criza din Uniunea Europeana printr-o aminare a datei integrarii cu un an. Nascut in Ucraina, pe vremea cind aceasta facea parte din URSS, Stanisev este fiul unei rusoaice si al unui inalt responsabil al Partidului Comunist Bulgar (PCB) care si-a pastrat nationalitatea rusa pina in 1996. El a insuflat un aer nou, reformator, Partidului Socialist, care a fost recunoscut ca partid social-democrat european, fiind admis in 2003 in Internationala Socialista si, recent, in Partidul Socialist European.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.