Internațional

Fostii comunisti fac legea in Sofia

Ziarul de Vrancea
24 iun 2005 610 vizualizări
Partidul Socialist Bulgar, fost comunist, este pe primul loc in sondajele de opinie. Se preconizeaza ca va intra in Parlament si coalitia de extrema-dreapta Atac, care a desfasurat o campanie ostila la adresa musulmanilor, avind ca slogan "Bulgaria, bulgarilor"

Bulgaria, care impreuna cu Romania se asteapta sa adere la Uniunea Europeana in 2007, va avea miine alegeri parlamentare. Dupa ce au condus tara 45 de ani, comunistii, care si-au luat numele de socialisti, au sansa acum sa revina la putere. Succesul socialistii este pus pe seama protestul bulgarilor impotriva musulmanilor.


Partidul Socialist Bulgar (PSB, fost comunist) ar urma sa cistige alegerile parlamentare de miine. Institutul Alpha Research crediteaza PSB cu 37,6% din voturi, ceea ce i-ar asigura 102 mandate in Parlament, in timp ce partidul de centru-dreapta Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNSII), aflat la putere, ar obtine 19,8% din voturi, adica 56 de mandate. Celalalt partid guvernamental - Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL - formatiunea minoritatii turce) - este cotat cu 7,9% dintre intentiile de vot, ceea ce i-ar asigura 23 de locuri in Parlament. Trei coalitii de dreapta - Fortele Democratice Unite (FDU), Uniunea Populara Bulgara (PUB) si Democratii pentru o Bulgarie Puternica (DBF) - vor cistiga, in total, 19,9 %dintre sufragii.


Socialistii bulgari promit ca vor reforma tara pentru UE

Partidul Socialist bulgar, aflat in opozitie, promite ca, daca va cistiga alegerile va retrage imediat trupele din Irak si va renunta la "abordarea liberala" impusa de coalitia de centru-dreapta aflata in prezent la guvernare. PSB a anuntat ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a raspunde exigentelor de reforma judiciara formulate de Uniunea Europeana si ca noul Parlament, care se va reuni in iulie,

"va depune eforturi pentru adoptarea, chiar si prima lectura, a circa 20 de legi si la revizuirea

Codului Penal", pina in septembrie 2005. PSB, succesorul Partidului Comunist care a condus Bulgaria mai bine de 45 de ani, va continua sa respecte actuala politica restrictiva, "pina la aderarea tarii la zona euro", in anul 2009. Revenit la putere in 1994, dupa caderea comunismului in 1989, Partidul Socialist Bulgar, pe atunci inca dominat de comunisti, a fost nevoit sa renunte la guvernare, sub presiunea strazii, in 1997. Sub conducerea sa, tara ajunsese intr-o grava criza economica, marcata de inflatie si de falimentul a paisprezece banci. De atunci, Bulgaria se afla sub monitorizarea Fondului Monetar International. Intrat in opozitie, partidul s-a reformat si a aderat in 2004 la Internationala Socialista, iar in 2005 la Partidul Socialist european. "Asa cum am reformat partidul in opt ani, vom reforma si Bulgaria, pentru ca ea sa devina demna de Uniunea Europeana".


Alegatorii crestini se mobilizeaza impotriva musulmanilor

Coalitia de extrema-dreapta Atac, care a desfasurat o campanie ostila la adresa minoritatilor, avind ca slogan "Bulgaria, bulgarilor", intruneste 4,3% din voturi si are sanse mari de a depasi pragul de patru la suta necesar intrarii in Parlament, unde ar putea beneficia de 13 locuri, potrivit sondajului Alpha Research. Un alt institut de sondare a opiniei publice, MBMD, crediteaza Atac cu 7,2% din intentiile de vot, ceea ce i-ar asigura intre 15 si 20 de mandate in Parlament. Cresterea rapida a popularitatii acestei formatiuni se explica prin nemultumirea alegatorilor crestini care in mod traditional votau cu PSB, in special in regiunile cu o puternica minoritate musulmana. Acestia nu sint de acord ca socialistii sa intre in coalitie guvernamentala cu partidul minoritatii turce, a explicat directoarea MBMD, Mira Ianova. Presedintele MDL, Ahmed Dogan, declara recent ca partidul sau se va alia "probabil cu stinga", in timp ce vicepresedintele PSB, Rumen Ovcearov, afirma ca o asemenea coalitie guvernamentala este "posibila". Mai mult de jumatate dintre alegatorii care ar sprijini Atac au luat aceasta decizie in timpul campaniei electorale. "Este vorba despre un vot de protest radicalizat, insotit de nationalism, aparut pe baza unor tensiuni interetnice", a explicat presedintele Alpha Research, Boriana Dimitrova. Un episod ilustrind tensiunea interetnica s-a inregistrat in mai, la Sofia, cind un profesor universitar a fost omorit in bataie de catre tigani. Paradoxal, MDL, partidul dispus acum sa faca alianta cu socialistii, a fost fondat ca raspuns la politica de asimilare si persecutiile


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.