Internațional

Tony Blair propune o a treia cale pentru Uniunea Europeana

Ziarul de Vrancea
24 iun 2005 777 vizualizări
Premierul britanic, care va prelua de la 1 iulie presedintia Uniunii Europene, a declarat ca Uniunea este in fata unei "crize elitiste" si ca este nevoie de reforme pentru a recistiga sprijinul maselor. Blair a propus combinarea unei Europe sociale cu o economie liberala, incercind astfel sa impace si euroscepticii, si eurofilii.

Primul ministru britanic, Tony Blair, si-a prezent in fata Parlamentului European planurile pentru urmatoarele 6 luni, in care tara sa va detine presedintia rotativa a Uniunii Europene, relateaza

BBC. A fost un discurs cu accente dure, in care Blair a subliniat in repetate rinduri ca este necesara o reforma si o innoire a Uniunii Europene, insistind ca are incredere in continuare in idealul integrarii politice si economice. "Dupa 50 de ani de existenta, Uniunea Europeana trebuie sa se innoiasca, impletind valorile europene cu cele ale lumii in care traim", a spus premierul britanic, amintind de problemelor legate de globalizare care ameninta UE. Cuvintul cheie din discursul lui a fost dedeci "modernizarea". Blair a vorbit despre necesitatea de a moderniza bugetul european, modelul social si strategia economica a Uniunii. El a marturisit ca nu se simte vinovat de esecul summitului de saptamina trecuta pe tema bugetului si ca nu si-a imaginat vreodata ca politica agricola comuna poate fi renegociata peste noapte. Saptamina trecuta au fost discutii aprinse din cauza refuzului Marii Britanii de a conditiona renuntarea la redistribuirea anuala de trei miliarde de lire sterline de care se bucura, de reformarea sistemului de distribuire a subventiilor agricole. Cotidianul german de mare tiraj Bild a publicat, miercuri, un articol semnat de premierul britanic, o adevarata avanpremiera a discursului sau de ieri, sub titlul "Banii UE pentru locuri de munca, nu pentru vaci". Blair opineaza in acest articol ca UE trebuie "sa investeasca in inovare si formare si nu sa subventioneze fiecare vaca cu circa doi euro pe zi".


Huiduieli si aplauze

In momentul in care s-a declarat "un pro-european convins" a fost intimpinat cu aplauze si huiduieli de-o potriva. In replica, liderul britanica a cerut ca dezbaterile pe tema viitorului UE sa aiba loc, nu printr-un "schimb de insulte", ci printr-un "schimb deschis si cinstit de idei". Conservatorii au aplaudat pasajul din discursul premierului care se referea la liberalizarea pietii si la necesitatea reformei economice. Pe de alta parte, partizanii stingii au fost multumiti cind l-au auzit pe Blair ca sprijina protectia sociala si drepturile muncitorilor. In acelasi timp, au existat si partide, precum socialistii si verzii, care au ramas reci si ostili la intregul discurs al premierului britanic. De lucru totusi au fost toti convinsi - Uniunea are nevoie de reforma.


Extinderea nu va ingheta

Partea finala a discursului a fost rezervata politicii externe. Premierul Blair a apreciat ca cei care vorbesc despre inghetarea extinderii se inseala. Procesul nu trebuie vazut ca un joc inchis, in care membrii vechi pierd, iar cei noi cistiga. "Daca am opri extinderea, s-ar putea ca pe termen scurt sa pastram niste locuri de munca, dar pe termen lung nu ajungem nicaieri", a spus Tony Blair. Premierul a declarat ca extinderea Uniunii Europene reprezinta o "oportunitate istorica pentru construirea unei Uniuni mai puternice" si a dat asigurari ca UE isi va respecta angajamentele fata de Turcia si Croatia.


Barroso, unul din aliatii premierului britanic

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este de parere ca problemele ridicate de divergentele privind bugetul european demonstreaza ca e nevoie sa se atinga un consens pentru a se evita "paralizarea UE". Uniunea se afla intr-un "moment decisiv", iar Marea Britanie este pusa in situatia de a-si testa "pragmatismul" demonstrat in diferite momente istorice in cele sase luni in care se va afla la cirma UE, a mai spus Barroso.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.