Internațional

Saddam Hussein nu poate fi judecat pentru ca este presedinte

Ziarul de Vrancea
23 iun 2005 622 vizualizări
Cel putin asa sustine avocatul sau

Saddam Hussein nu poate fi judecat de Tribunalul Special Irakian (TSI), creat pentru anchetarea fostului dictator irakian, deoarece acesta este inca presedintele tarii si beneficiaza de imunitate juridica, a declarat, marti, la Roma, Giovanni di Stefano, unul dintre avocatii apararii, relateaza AFP. "Saddam nu poate fi judecat", a insistat di Stefano in timpul unei conferinte de presa. "Potrivit actualei Constitutii irakiene, care a fost acceptata de Natiunile Unite, presedintele are dreptul la imunitate juridica", a afirmat avocatul care, in anii 1990, a fost consilier juridic al lui Slobodan Milosevici. "In prezent, Saddam Hussein este, din punct de vedere juridic, presedintele in exercitiu al Irakului", a adaugat el, fara a exclude posibilitatea unui proces intr-un stat tert. Devenit presedinte al Irakului in 1979, Saddam Hussein a fost arestat de armata americana la 13 decembrie 2003, in orasul sau natal, Tikrit, situat in nordul Irakului. Fostul dictator se afla, in prezent, intr-o inchisoare irakiana si risca sa primeasca pedeapsa capitala. "Dupa 523 de zile de detentie, presedintele Saddam Hussein nu este inca inculpat" pentru comiterea vreunei infractiuni, a precizat avocatul, intrebind retoric "ce s-ar intimpla intr-o tara occidentala daca o persoana ar fi tinuta in inchisoare atit timp fara a fi inculpata".


Palatele lui Saddam vor deveni centre culturale

Ministrul irakian al Culturii, Nuri Farhan Raui, a afirmat, ieri, la Paris, ca palatele fostului dictator Saddam Hussein vor fi transformate in "centre culturale". "Cele 170 de palate ale fostului dictator vor fi transformate in centre culturale si vor fi puse la dispozitia poporului irakian si a vizitatorilor", a spus ministrul la UNESCO, unde are loc a doua reuniune a "Comitetului international pentru salvarea patrimoniului cultural irakian". Oficialul a multumit UNESCO si comunitatii internationale pentru ajutorul acordat dupa jafurile ale caror victime au fost muzeele irakiene in aprilie 2003, dupa sosirea trupelor americane la Bagdad. "Muzeele, bibliotecile au mare nevoie ca lucrarile noastre sa reuseasca", a adaugat acesta. Pe 24 martie 2004, Bayane Baqer Sulagh, la acea vreme ministru al Reconstructiei si Locuintelor, a afirmat ca palatele, in numar de 70 dupa el, controlate de fortele anglo-americane, ar putea fi transformate in "resedinte pentru intimpinarea delegatiilor oficiale straine" sau ar putea fi exploatate turistic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.