Internațional

Sa ne dam banii pe joburi, nu pe vaci

Ziarul de Vrancea
23 iun 2005 652 vizualizări
Aceasta afirmatie ii apartine premierului britanic Tony Blair

Premierul britanic Tony Blair a facut in cotidianul german "Bild" un act de credinta european, articulat pe intelesul tuturor. "Sint un european pasionat!" exclama cu fervoare, in ziarul german, liderul laburist, citat de Deutsch-Welle. "Si tocmai adeptii cei mai loiali ai Europei ar trebui sa intervina cel mai energic in favoarea reformei europene", subliniaza Blair, cerind "adaptarea Uniunii la cerintele veacului prezent". Pe scurt, liderul britanic sugereaza necesitatea ca banii Uniunii se fie cheltuiti "pe crearea de noi locuri de munca si nu pe vaci". "Guvernul britanic, dupa cum delcara la summit premierul, nu poate accepta un buget european care sa dea pe agricultura de 7 ori mai mut decit pe cercetare, dezvoltare, stiinta, tehnologie, educatie si invoatie". Atragind atentia asupra caracterului absurd al actualelor prevederi bugetare, Blair aminteste ca Uniunea toaca pe agricultura, "sector in care lucreaza doar 5% din populatie, 40% din fondurile ei", ceea ce nu corespunde "nici provocarilor confruntind Europa si nici nevoilor cetatenilor ei. Restul lumii", releva Blair, "nu sta sa ne astepte". Ca si Germania, scrie in continuare premierul londonez, "Marea Britanie doreste extinderea in continuare a Uniunii, si ajutorarea membrilor ei mai saraci. Dar o spun foarte clar: Marea Britanie si-a platit intotdeauna corect cotizatiile, varsind in visteria Uniunii Europene, in ultimul deceniu, de doua ori si jumatate mai mult decit Franta sau Italia. Repet ca Marea Britanie e gata sa dea inca si mai mult, dar numai cu conditia ca de acesti bani sa beneficieze statele sarace, nu cele prospere, o politica buna si nu una rea. Nu exista nici un motiv pentru ca transferurile financiare sa se produca in folosul unor tari bogate, asa cum s-a propus saptamina trecuta", mai constata Blair, respingind acuzatia potrivit careia Londra ar urmari reducerea Uniunii la o simpla zona a liberului schimb. Pledind in favoarea cresterii economice, dar si a unui continent puternic, ancorat in valorile europene, Blair n-a uitat sa mentioneze necesitatea ca Europa sa tina piept nu numai concurentei americane si nipone, ci si altor puteri economice in devenire, precum China si India. O Europa sociala, fie, dar una care sa se potriveasca lumii actuale, - iata idealul european pe care-l propune Blair, promitind in tabloidul Bild, ca, sub presedintia britanica, Uniunea isi va oferi un buget deopotriva drept pentru toti membrii ei, dar si adecvat cerintelor viitorului. Aceste declaratii au fost primite cu suspiciuni de opinia pubica europeana. Der Standard din Viena, crede ca inima britanica ar fi in continuare mai aproape de America decit de Europa, si ca Blair urmareste teluri geostrategice pe care europenii le-ar respinge.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.