Internațional

Tony Blair vrea sa salveze economia adormita a Uniunii Europene

Ziarul de Vrancea
21 iun 2005 656 vizualizări
Tony blair vrea sa-i convinga pe liderii europeni ca o economie de piata nu ar trebui sa excluda o economie sociala

Criza politica si economica din UE este o oportunitate pentru premierul britanic de Tony Blair sa transforme Marea Britanie in locomotiva Uniunii Europene. Blair are sansa in urmatoarele sase luni cit va reprezenta presedintia UE sa reformeze economia Uniunii pentru ca aceasta sa poata face fata provocarilor globalizarii.


Criza politica si financiara din Uniunea Europeana reprezinta o sansa pentru premierul britanic Tony Blair de a-si impune propria viziune in dezbaterile asupra refomarii blocului comunitar, transmite Reuters. Dar pozitia dura abordata in negocierile asupra bugetului Uniunii, precum si euroscepticismul britanic inradacinat ar putea fi un obstacol in calea ambitiei sale de a plasa Marea Britanie in fruntea UE, considera analistii. Blair preia incepind din luna iulie presedintia UE, cu obiectivul anuntat de a conduce o reforma economica liberala. Liderul britanic dispune de o economie de invidiat pentru multi dintre omologii sai continentali, iar pozitia sa politica este mai puternica, pe plan intern, decit a presedintelui francez Jacques Chirac si a cancelarului german Gerhard Schroeder, oponenti hotariti ai incercarii sale de a reforma bugetul comunitar. Premierul britanic prezideaza, de asemenea, grupul celor mai bogate opt natiuni ale lumii (G8) si beneficiaza de sustinerea Washingtonului. Insa nu exista perspective ca Marea Britanie sa adopte euro in viitorul apropiat iar Londra nici macar nu face parte din Eurogroup, care reuneste cei 12 ministri de finante din zona euro.


Economie de piata sau economie sociala?

Premierul britanic si-a indeplinit obiectivul de a aduce in discutie reformarea bugetului, cu sprijinul Suediei si Olandei. Londra a fost unul dintre cele cinci state care s-au opus ultimei propuneri de compromis asupra bugetului pe termen lung. Totusi, presa britanica sustine ca premierul Tony Blair va incerca joi, in cursul prezentatii programului presedintiei britanice a Uniunii Europene pentru iulie-decembrie 2005, sa dezminta ideea potrivit careia trebuie ales intre "Europa de tip economie de piata" si "Europa sociala". Blair va oferi exemplul salariului minim introdus in Marea Britanie, precum si al proiectului de prelungire a concediului de maternitate - ca dovezi ca aceste doua modele se pot combina, a continuat oficialul guvernamental. "Premierul va incerca sa respinga ideea potrivit careia Marea Britanie ar fi o societate de tip Dickens, care nu beneficiaza de protectie sociala", precizeaza o sursa citata de ziarul The Guardian. "Alegerea intre o Europa sociala si o Europa de tip economie de piata este o alegere falsa; avem nevoie de o abordare sociala care sa conduca la progresul abordarii economice, aceste doua abordari sint comune", subliniaza sursa citata. Insa pentru reformarea bugetului, Blair va trebui sa tina piept Frantei. Iar provocarile globalizarii este principalul argument al premierului britanic, avind in vedere ca min de lucru ieftina a Asiei si trainicia economiei americane ameninta stabilitatea economiei europene. Insa ministrul francez al Afacerilor Europene, Catherine Colonna, a declarat ca "majoritatea tarilor membre UE nu impartasesc viziunea britanica", iar premierul Tony Blair "trebuie sa actioneze in calitate de presedinte al Uniunii, luind in considerare sensibilitatile tuturor".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.