Internațional

Cele mai importante summituri din istoria Uniunii Europene

Ziarul de Vrancea
21 iun 2005 752 vizualizări
Consiliul European de la Bruxelles nu este prima reuniune cruciala din istoria UE, apreciaza The Guardian, care prezinta principalele summituri ce au marcat evolutia Uniunii.

Consiliul European de la Bruxelles nu este prima reuniune cruciala din istoria UE, apreciaza The Guardian, care prezinta principalele summituri ce au marcat evolutia Uniunii. La 25 martie 1957, la Roma, sase puteri europene - Franta, Germania, Italia, Olanda, Belgia si Luxemburg - au fondat ceea ce se numeste, in prezent, Uniunea Europeana. Intentia celor sase tari a fost de a "pune bazele unei uniuni mai strinse ca niciodata, intre popoarele Europei". In 1984, la Consiliul European de la Fontainebleu, premierul britanic Margaret Tatcher "si-a cerut banii inapoi", obtinind astfel o scutire considerabila la bugetul UE - mult disputatul rabat britanic. "Le-am salvat pielea in razboi", a afirmat ea, in timpul negocierilor. Consiliul de la Luxemburg, din decembrie 1984, precedat de o conferinta interguvernamentala desfasurata la Milano, va da unda verde instaurarii pietei unice pina in 1992. Inlaturarea barierelor comerciale a reprezentat primul pas in fondarea unui "superstat". Tratatul de la Maastricht, din 1991, aproape ca a distrus cariera de premier a lui John Major. Cu ocazia aceasta, liderii UE au adoptat doua masuri, care au iritat euroscepticii si i-au incintat pe federalisti: adoptarea monedei unice europene si capitolul social. Britanicii le-au respins pe amindoua. Summitul de la Amsterdam, din 1997, a fost primul la care Tony Blair a particiapat in calitate de prim-ministru. Liderii europeni au decis consolidarea cooperarii in privinta dreptului de azil si sa extinda "votul cu o majoritate calificata" - sistem prin care statele pierdeau dreptul de veto - in domeniul locurilor de munca si al excluderii sociale. Tratatul de la Nisa, din 2000, a stabilit modul in care UE urma sa functioneze cu zece noi membrii, dupa aderarea din 2004. Dupa esecul Constitutiei europene, Uniunea functioneaza, in prezent, in baza Tratatului de la Nisa. Acesta limiteaza numarul tarilor membre la 27, permitind Romaniei si Bulgariei sa adere in 2007, dar ridica indoieli cu privire la integrarea Turciei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.