Internațional

Sopirle austriece pentru integrarea Romaniei

Ziarul de Vrancea
14 iun 2005 647 vizualizări
Comisarul european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, a spus ca trebuie incetinit ritmul extinderii, lucru care nu pare deloc in avantajul Romaniei si Bulgariei. Benita Ferrero-Waldner este in acelasi timp si membru al Partidului Popular Austriac. Societatea Academica din Romania a lansat un apel Consiliului European prin care se cere sa nu amine extinderea.

In premiera, un comisar european vorbeste despre aminarea extinderii Uniunii Europene, lucru extrem de ingrijorator pentru Romania si Bulgaria care sint pe punctul de a adera. Comisarul Benita Ferrero-Waldner a declarat pentru publicatia "Bild am Sonntag" din Germania ca oamenii au nevoie de mai mult timp pentru "a digera" un nou val de extindere. Aceasta ar insemna ca Romania si Bulgaria ar mai fi lasate sa astepte. Este prima declaratie de acest tip al unui oficial al Comisiei Europene, iar cuvintul sau este important avind in vedere pozitia sa in cadrul Comisiei. Nascuta la Salzburg (Austria), comisarul european Benita Ferrero-Waldner reprezinta Comisia Europeana in relatiile externe si politica de vecinatate si face parte din Partidul Popular Austriac (OVP). Declaratiile lui Ferrero-Waldner vin intr-un moment cu atit mai sensibil cu cit mai sint doar citeva zile pina la Consiliul European din 16-17 iunie. In timpul acestui summit, oficialii europeni au dificila sarcina de a discuta ce fac mai departe, dupa votul negativ dat Constitutiei europene in Franta si Olanda. Si cancelarul austriac, Wolfgang Schuessel, evidentia vineri, 12 iunie, posibilitatea de a se da un ritm incetinit procesului de extindere. Mai mult, cancelarul austriac se declarase convins de faptul ca aderarea Romaniei si a Bulgariei va fi aminata cu un an. Pe de alta parte, aflat la Sofia, ministrul austriac al economiei si muncii, Martin Bartenstein a spus ca declaratiile lui Schuessel au fost scoase din context si ca Austria a sprijinit intotdeauna aderarea Bulgariei la UE si va continua sa o faca. Si Partidul Popular Austriac si-a exprimat temerile ca Rominia si Bulgaria nu ar fi pregatite de aderare. "Cu toate ca Bulgaria si Romania sint pe drumul cel bun spre aderare, exista indoieli intunecate in privinta gradului lor de pregatire pentru a adera in 2007", a declarat Andreas Khol, presedintele parlamentului si unul din liderii Partidului popular din Austria (saptaminalul austriac "Profil", citat de Novinite). Acesta a mai spus ca liderii UE trebuie sa se gindeasca serios la aminarea aderarii celor doua tari cu cel putin un an. Potrivit lui Khol, Turcia nu are nici o sansa sa intre in Uniunea Europeana mai devreme de 2025.


Apel la continuarea extinderii UE

Pe de alta parte, este 20 de asociatii non guvernamentale din Vestul si Estul Europei au lansat un apel comun pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene. Apelul a fost initiat de Societatea Academica Romana si incearca sa consolideze in cancelariile europene ideea ca extinderea Uniunii Europene nu trebuie legata de votul negativ pentru Constitutia Europeana, dat in Franta si Olanda. Apelul vizeaza in primul rind Consiliul European care se va desfasura saptamina aceasta si pe a carui agenda se afla consecintele respingerii Constitutiei europene in Franta si Olanda, dar si procesul de extindere a Uniunii Europene. Sorin Ionita, directorul executiv al Societatii Academice Romane spune ca apelul este semnat de organizatii care sprijina ideea unei Europe unite. Sorin Ionita mai spune ca pericolul opririi extinderii Uniunii Europene vine in egala masura din partea unei parti a opiniei publice insuficient informata si din partea unor politicieni care doresc cu orice pret sa fie pe placul electoratului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.