Internațional

Moldova forteaza mina Rusiei sa se retraga din Transnistria

Ziarul de Vrancea
13 iun 2005 569 vizualizări
Cuhisinaul a cerut Kremlinului sa incheie pina la sfirsitul anului retragerea trupelor de la Tiraspol

Parlamentul de la Chisinau a solicitat, vineri, Federatiei Ruse sa incheie, pina la sfirsitul anului 2005, retragerea trupelor si a arsenalului sau militar de pe teritoriul Republicii Moldova. Intr-un apel cu privire la principiile si conditiile demilitarizarii zonei transnistrene, Parlamentul a cerut retragerea de pe teritoriul tarii, pina la 31 decembrie 2005, a unitatilor militare dislocate in zona de securitate si inlocuirea lor cu o misiune internationala de observatori militari si civili, care sa actioneze sub mandat OSCE. Apelul Legislativului de la Chisinau incearca, pe cit posibil, sa menajeze susceptibilitatile Kremlinului, pentru a evita generarea unor tensiuni similare celor intervenite intre Moscova si Tbilisi dupa ce Parlamentul georgian a transmis Rusiei un ultimatum pentru stabilirea unei date concrete pentru desfiintarea bazelor din aceasta tara. La rindul sau, presedintelui Voronin a cautat sa faca acelasi lucru, vorbind despre “bunavointa statului moldovenesc care s-a declarat stat multietnic” si evocind “atitudinea grijulie a Chisinaului fata de cultura si limba rusa, fata de toata populatia rusofona a tarii”, drept argument privind lipsa oricaror divergente obiective cu Federatia Rusa. Mai mult, el a recunoscut ca demilitarizarea Transnistriei reclama fonduri uriase si poate crea probleme economice si sociale pentru Rusia, din cauza necesitatii reintegrarii militarilor in viata civila si reorientarii lor profesionale. Solicitarea Parlamentului de la Chisinau vine dupa ce, la 7 iunie, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a cerut Rusiei, sa-si respecte angajamentele privitoare la Republica Moldova. Cotidianul rus Novie Izvestia sustinea chiar, intr-un articol publicat la 8 iunie, ca Jaap de Hoop a aprobat planul de reglementare a crizei, plan ce prevede, printre altele, introducerea in zona de pe Nistru a unei forte de mentinere a pacii formata din soldati din tarile membre UE si din Romania. In aceeasi zi, Voronin a cerut Consiliului Nord-Atlantic sprijin pentru solutionarea diferendului transnistrean si a subliniat ca „retragerea neintirziata, neconditionata si completa a fortelor armate ale Federatiei Ruse din Republica Moldova ar da un impuls decisiv solutionarii problemei transnistrene".


Este putin probabil ca Rusia sa-si retraga trupele

Autoritatile ruse si-a exprimat, simbata, "serioasa ingrijorare" in legatura cu initiativa Parlamentului de la Chisinau de a folosi "metode coercitive" pentru rezolvarea conflictului cu regiunea separatista transnistreana. Totusi, conditia sine qua non a rezolvarii crizei transnistrene consta in retragerea trupelor ruse, in conditiile in care Moscova si Tiraspolul sint interesate doar de permanentizarea actualei situatii. Curios este ca caracterul illicit al prezentei militare a trupelor rusesti pe teritoriul Republicii Moldova a fost recunoscut chiar de catre Moscova. Astfel, la 3 iunie, ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului de Externe al Federatiei Ruse, Igor Savolski, afirma ca "Moscova nu cere legalizarea contingentului militar din Transnistria, si doreste ca militarii rusi sa plece de acolo, dar administratia de la Tiraspol, care controleaza acest teritoriu, nu isi da acordul de evacuare a patrimoniului".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.