Internațional

Liderii Uniunii Europene se regrupeaza

Ziarul de Vrancea
13 iun 2005 628 vizualizări
Una dintre prioritatile summit-ului va fi discutarea bugetului comunitar n Jean-Claude Juncker incearca sa previna un esec al summit-ului UE.

Presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker, si-a continuat, vineri, consultarile in vederea evitarii unui esec al summit-ului de saptamina viitoare de la Bruxelles, in timp ce Franta si Germania par pregatite sa faca front comun impotriva Marii Britanii. Juncker l-a primit, vineri, la Luxemburg, pe cancelarul german, Gerhard Schroeder. Obiectivul a fost gasirea unor solutii de compromis pentru a ajunge, la summit-ul de saptamina viitoare, la un acord cu privire la bugetul comunitar pentru 2007-2013, dar si in privinta viitorului Constitutiei europene. Dupa ce ratificarea Tratatului constitutional a fost respinsa de Franta si Olanda - rezultatul riscind sa influenteze si celelalte tari care preconizeaza un referendum pe aceasta chestiune - Uniunea Europeana a intrat intr-o perioada de confuzie. "Exista pasi facuti catre o directie buna, dar ramine dificil" de gasit o solutie la blocajul care exista in prezent in legatura cu bugetul european, a declarat cancelarul german. Subliniind, la incheierea intrevederii de la Luxemburg, ca "au trecut vremurile cind Germania putea finanta singura compromisul" referitor la bugetul european, Schroeder si-a reafirmat apelul ca "toata lumea" sa contribuie - o aluzie la Tony Blair, care ramine inflexibil in privinta rabatului de care Londra beneficiaza pentru contributia sa la finantele comunitare.


Front comun intre Franta si Germania

Anterior discutiilor de la Luxemburg, Schroder stabilise, la Paris, o strategie comuna cu presedintele francez, Jacques Chirac, pentru a se impotrivi, la summit, premierului britanic. Cu pozitii slabite pe plan intern, liderii francez si german au pledat in favoarea unui "consens" in rindul europenilor. Ei si-au declarat disponibilitatea pentru a accepta un "compromis constructiv" asupra bugetului. Presedintele francez a cerut britanicilor sa "faca un efort" pentru a exista "o echitate mai mare" in ceea ce priveste distribuirea "poverilor" pe care trebuie sa si le asume fiecare. Chirac a exclus, totusi, posibilitatea de a nu respecta acordul din octombrie 2002, care a stabilit pina in 2013 ajutorul ce va fi dat fermierilor, un acord de pe urma caruia Franta este principalul beneficiar. Cancelarul german sprijina pozitia presedintelui francez, reamintind ca acest acord a permis extinderea UE la 25 de membri.


Summitul ar putea fi prelungit

Izolat in chestiunea bugetului comunitar, Blair a contraatacat, legind orice discutie privind rabatul britanic de renegocierea politicii agricole comune. "Nu se poate sa iei pozitie intr-o dezbatere si sa spui ca totul este legat de rabatul britanic fara sa participi si la cealalta parte a dezbaterii", a declarat seful Executivului de la Londra. Un acord la summitul de la Bruxelles se anunta cu atit mai dificil cu cit Italia, pentru prima oara in istoria europeana, pare hotarita sa se foloseasca de dreptul la veto pentru a bloca un buget din care se teme ca va pierde 8 militarde de euro -primiti drept ajutor pentru regiunile defavorizate din Mezzogiorno (sud). Juncker a facut din gasirea unui acord asupra bugetului la summitul de la Bruxelles prioritatea sa absoluta si a anuntat ca este dispus sa prelungeasca summitul, daca va fi cazul, in speranta ca va putea oferi Europei o gura de aer dupa deruta generata de respingerea Constitutiei de catre Franta si Olanda.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.