Internațional

Scandalul stocarii datelor

Ziarul de Vrancea
13 iun 2005 598 vizualizări
Parlamentul European (PE) a respins o propunere a statelor membre UE referitoare la stocarea, pentru un interval de trei ani, a informatiilor rezultate din comunicatii telefonice si din folosirea postei electronice, relateaza publicatia electronica EU Observer.

Parlamentul European (PE) a respins o propunere a statelor membre UE referitoare la stocarea, pentru un interval de trei ani, a informatiilor rezultate din comunicatii telefonice si din folosirea postei electronice, relateaza publicatia electronica EU Observer. Propunerea de stocare a datelor a fost initiata, anul trecut, de Franta, Marea Britanie, Suedia si Irlanda, in cadrul masurilor de combatere a terorismului. Europarlamentarii au respins aceasta propunere, afirmind ca este exagerata, ca ar fi extrem de costisitoare si ca ar incalca "principiul prezumtiei de nevinovatie". Pentru ca propunerea a fost prezentata de catre statele membre si nu de catre Comisia Europeana, Parlamentul are doar dreptul de a fi consultat, iar guvernele pot sa nu-i ia in considerare avizul. Mai mult, Luxemburgul, in calitate de reprezentant al statelor membre UE, a anuntat ca guvernele nu vor renunta la propunerea lor. Mijloacele moderne de comunicare produc cantita\'i uriase de informatii, in afara continutului efectiv al comunicarii, de exemplu mobil putind furniza informatii despre locul unde se afla posesorul sau, chiar si atunci cind telefon este inchis. Daca datele ar fi stocate pe perioada propusa, acest lucru ar insemna acumularea unui volum de date echivalent cu "zece gramezi de dosare, fiecare ajungind de la Pamint la Luna". In prezent, nici macar nu exista un mecanism de cautare care sa poata face fata la un asemenea volum de informatii, pentru ca, folosind tehnologia existenta, durata unei singure cautari ar fi de "50 pina la 100 de ani". Propunerea a fost criticata, la inceputul anului, si de companiile private, precum si de organizatiile pentru apararea drepturilor civile. Aceasta lege ar permite politiei sa poata efectua perchezitii domiciliare secrete si sa confisce obiecte in cazul unor infractiuni grave. De asemenea, mari suspiciuni a stirnit in rindul opiniei civile "ascultarea preventiva" a convorbirilor telefonice. Si asta deoarece informatiile rezultate in urma interceptarii ar putea fi folosite de autoritati si in alte cauze decit cele pentru care u fost utilizate initial.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.