Internațional

Avem o putere de cumparare mai mare decit bulgarii

Ziarul de Vrancea
10 iun 2005 649 vizualizări
In Romania, puterea de cumparare este trei ori mai mica decit in Uniunea Europeana. Veste buna, este ca stim mai bine decit bulgarii in ce priveste Produsul Intern Brut.

Serviciul Eurostat al Comisiei Europene a dat publicitatii datele referitoare la Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in Europa in 2004, calculat in functie de puterea de cumparare. Potrivit acestor date, PIB-ul pe cap de locuitor in dintre cele patru tari candidate la UE, Croatia are cel mai bun PIB pe cap de locuitor (46% din media europeana), urmata la distanta de Romania (32%), dupa care, foarte aproape urmeaza Bulgaria (30%) si Turcia (29%). Interesant de notat ca tarile din zona Euro au avut un PIB cu aproape 7 procente mai ridicat decit media UE. Spania, Grecia si Portugalia sint singurele vechi membre care s-au plasat sub media UE-25, impreuna cu tarile nou-aderate, la 1 mai 2004. Tarile ne-membre ale UE, Norvegia, Elvetia si Islanda stau destul de bine in acest clasament, plasindu-se peste media Uniunii.


Bogatasii Europei

Luxemburg a fost in 2004 cel mai mare dintre statele Uniunii Europene si tarile candidate, de mai mult de doua ori mai mare decit media Uniunii. Nivelul ridicat al PIB per capita din Luxemburg este explicat de Eurostat partial prin faptul ca in aceasta tara exista un numar foarte mare de lucratori transfrontalieri. Ei contribuie la valoarea PIB, dar nu sint luati in consideratie ca parte a populatiei rezidente, deci PIB-ul pe cap de locuitor nu se imparte si la ei. Irlanda a inregistrat un PIB per capita cu aproape 40% mai ridicat decit media europeana. Locul trei este impartartit de Danemarca si Austria, care au PIB cu peste 20% mai ridicat decit aceeasi medie europeana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.