Internațional

Romania invita tarile vecine sa adere la Uniunea Europeana

Ziarul de Vrancea
10 iun 2005 715 vizualizări
Ambasadorul Germaniei a avertizat Romania sa fie precauta in mentionarea unor noi candidati la UE. Reactia ambasadorului vine la declaratia lui Tariceanu conform careia "Romania are interesul sa transfere Uniunea Europeana spre est, sud si nord"

Romania se simte si se comporta ca un membru UE cu drepturi depline. Si inca unul care are un cuvint greu de spus in politica externa a Uniunii. Cam asa s-ar putea explica mesajul premierului Calin Popescu Tariceanu, transmis de ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, conform caruia "Romania are interesul sa transfere Uniunea Europeana spre est, sud si nord". Astfel, Bucurestiul vrea sa determine "o contaminare a spatiului tangent", pentru a putea respira usurata dupa ce tarile invecinate vor impartasi in mod real aceleasi valori europene. Din pacate greii Europei nu impartasesc viziunile expansioniste ale premierului Tariceanu. Mai mult, in opinia ambasadorului Germaniei, Wilfried Gruber, Romania ar trebui sa fie mai precauta in mentionarea unor noi candidati pentru aderare rapida la Uniunea Europeana. Totodata, ambasadorul Gruber a reluat declaratiile cancelarului german Gerhard Schroeder, care a insistat ca Germania vrea mentinerea calendarului stabilit, cu conditia ca Romania sa-si indeplineasca obligatiile asumate. Totusi, el a recunoscut ca, avind in vedere alegerile anticipate din Germania, din toamna acestui an, raportul Comisiei Europene asupra stadiului pregatirilor Romaniei si Bulgariei in vederea aderarii la UE va avea un impact asupra campaniei, iar Tratatul de Aderare al Romaniei nu va putea fi introdus in Parlament pentru ratificare decit dupa scrutin.

Romania se vrea avocatul Macedoniei in privinta integrarii europene

Cu toate aceste, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a tinut sa precizeze omologului sau macedonian Ilinka Mitreva ca Romania vrea sa fie avocatul si purtatorul de mesaj pentru aspiratiile europene si euroatlantice ale tarii sale. Ungureanu a discutat cu Mitreva despre implicatiile europene ale rezultatelor referendumurilor din Franta si Olanda, adaugind ca orice incercare de a anihila semnificatia politica a procesului de extindere este vatamatoare atit pentru comunitatea europeana, cit si pentru aspiratiile unor tari din regiune. Cei doi ministri de externe au semnat o Declaratie comuna privind angajamentul ambelor state pe directia integrarii europene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.