Internațional

Uniunea Europeana risca sa paralizeze

Ziarul de Vrancea
9 iun 2005 658 vizualizări
Lipsa unui acord privind bugetul comunitar poate bloca activitatea UE

Presedintia luxemburgheza a UE a avertizat, ieri, asupra riscurilor unei eventuale "paralizii" a Uniunii, in cazul in care participantii la summit-ul de la Bruxelles nu vor ajunge la un acord in privinta bugetului european. "UE nu trebuie sa intre intr-o stare de incertitudine permanenta, de imobilitate sau, in cel mai rau caz, de paralizie", a declarat ministrul luxemburghez delegat al Afacerilor Externe, Nicolas Schmit, intr-un discurs rostit la Strasboug, in fata Parlamentului European. "Europa trebuie sa continue. Ea trebuie sa demonstreze ca isi pastreaza deplina capacitate de decizie si de actiune", a adaugat el, apreciind ca lipsa realizarii unui acord politic, la 16 si 17 iunie, in privinta bugetului UE pentru perioada 2007-2013 ar reprezenta un semn de "blocaj periculos". O intelegere intervenita "acum, in pofida divergentelor existente, ar echivala cu un impuls politic de care UE are nevoie astazi mai mult decit oricind", a afirmat Schmit, care a promis din nou ca "presedintia va face tot posibilul pentru a facilita realizarea unui compromis acceptabil pentru toata lumea".


Fara Constitutie, lucrurile o iau razna in bugetul UE

Dupa votul negativ acordat Constitutiei europene in Franta si Olanda, prioritatea absoluta a presedintiei luxemburgheza a UE a devenit incheierea, la summitul de la 16 si 17 iunie, a unui acord bugetar intre sefii celor 25 de state membre. Negocierile se anunta dificile, mai ales pentru ca cele sase state care contribuie net la bugetul european (Germania, Marea Britanie, Olanda, Franta, Suedia si Austria) doresc sa plafoneze finantele comunitare, in perioada 2007- 2013, la aproximativ 815 miliarde de euro, suma mai mica decit cea solicitata de Executivul de la Bruxelles (1.000 de miliarde de euro). O alta problema delicata o reprezinta scutirile acordate Marii Britanii dupa 1984, care in prezent s-ar ridica la aproximativ cinci miliarde de euro. Mai multe state, in frunte cu Franta, doresc rediscutarea acestor concesii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.