Internațional

Soarta Constitutiei europene este din ce in ce mai stravezie

Ziarul de Vrancea
9 iun 2005 736 vizualizări
Liderul PPE cere suspendarea referendumurilor pe tema Constitutiei UE

Hans-Gert Pottering, liderul Partidului Popular European (PPE), a cerut, ieri, suspendarea referendumurilor pe tema Constitutiei europene, pentru a evita un "efect de domino" dupa respingerea Tratatului constitutional in Franta si Olanda. "Ar fi de bun simt intreruperea, deocamdata, a procesului de consultare populara pina la un moment oportun", a declarat, pentru televiziunea publica germana, Hans-Gert Pottering, liderul celui mai mare grup din Parlamentul European. El a avertizat ca, in caz contrar, risca sa se produca un "efect de domino", dupa ce francezii si olandezii au respins Constitutia europeana la referendumurile din 29 mai si, respectiv, 1 iunie. Potrivit unui sondaj publicat ieri, sustinerea acordata Tratatului constitutional de catre polonezi a scazut la 40%, dupa referendumurile din Franta si Olanda, in timp ce inaintea acestor scrutinuri proportia sustinatorilor Constitutiei UE in Polonia era de 54%. "Se pare ca insisi luxemburghezii, care, pina acum, potrivit sondajelor, au fost intotdeauna foarte favorabili Constitutiei, ar spune de-acum «nu» documentului european", a afirmat liderul grupului PPE. "Se poate vedea foarte bine cum pot fluctua opiniile", a subliniat el. "Avem nevoie de o pauza pentru a le prezenta foarte clar Constitutia europenilor", a adaugat Pottering, un sustinator al Tratatului constitutional european. Toti cetatenii europeni trebuie sa aiba, totusi, "posibilitatea de a se exprima" in legatura cu textul Tratatului constitutional, a mai spus liderul PPE. Luxemburgul, Danemarca, Portugalia si Irlanda urmeaza sa se pronunte prin referendum asupra ratificarii Constitutiei. Marea Britanie a anuntat, la rindul sau, ca suspenda organizarea propriului referendum. In ceea ce priveste Polonia si Cehia, aceste tari nu au stabilit in mod clar cum intentioneaza sa ratifice Constitutia europeana. Premierul ceh, Jiri Paroubek, si omologul sau slovac, Mikulas Dzurinda, au propus extinderi a perioadei de doi ani prevazute pentru ratificarea Constitutiei europene, dar au declarat ca procesul de ratificare trebuie sa continue. O eventuala extindere a perioadei de ratificare a Constitutiei UE ar putea schimba pozitia francezilor si olandezilor cu privire la Tratat, a subliniat premierul Cehiei, dind ca exemplu referendumul irlandez privitor la Tratatul de la Nisa, care a fost initial respins in aceasta tara si ulterior aprobat.


Constitutia, la reanimare

Liderii Uniunii Europene vor discuta, saptamina viitoare, despre modalitatile de a adopta unele sectiuni ale Tratatului constitutional, inclusiv a reformei sistemului de vot in interiorul UE, informeaza cotidianul The Times. Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a oferit un prim indiciu in acest sens, afirmind ca o consolidare a rolului Parlamentelor nationale si modificarea sistemului de vot, astfel incit acesta sa reflecte situatia creata dupa aderarea de noi membri, pot fi realizate si in afara Constitutiei si fara convocarea unui referendum. El a declarat ca sistemul de vot convenit la Nisa in 2000 - care ar fi urmat sa fie modificat de Constitutie - poate fi schimbat in urmatorul tratat de aderare, pentru Romania si Bulgaria. Tratatele de aderare sint ratificate de tarile membre UE prin voturi in Parlament si nu prin referendum. Declaratiile lui Straw sugereaza faptul ca deja se desfasoara discutii informale privind "salvarea" unor anumite parti ale Tratatului Constitutional, dupa ce acesta a fost respins la referendumurile din Franta si Olanda. Totusi, unii diplomati europeni si-au exprimat indoiala in legatura cu posibilitatea modificarii, printr-un tratat de aderare, a sistemului de vot. Modificarile nu sint controversate in Marea Britanie, dar provoaca nemultumire in Polonia si Spania, a caror influenta ar putea fi redusa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.