Internațional

Aderarea Romaniei nu este aprobata de opinia publica franceza

Ziarul de Vrancea
9 iun 2005 711 vizualizări
Aproape jumatate dintre francezi se opun aderarii Romaniei la UE. Orice membru UE ar putea impiedica aderarea daca nu ratifica in Parlament Tratatul de aderare

Aproximativ 48% dintre francezi se opun aderarii Romaniei la UE, fiind, in schimb, in proportie de 49% in favoarea aderarii Bulgariei, arata un sondaj de opinie realizat de Institutul CSA. Aderarea Romaniei la UE este sustinuta de 45% dintre francezi, in timp ce proportia celor care se impotrivesc integrarii Bulgariei este de 44%. Sondajul a fost realizat de Institutul CSA in perioada 6-7 iunie, dupa ce electoratul din Franta si Olanda a respins, prin referendum, ratificarea Constitutiei europene. Acest sondaj este cu atit mai ingrijorator cu cit Tratatul de aderare al Romaniei nu a fost inca ratificat de Franta. Astfel, cel mai mare obstacol in calea integrarii Bulgariei si Romaniei il reprezinta ratificarea de catre statele membre a tratatelor lor de aderare. Climatul politic confuz generat de respingerea Constitutiei europene de catre Franta si Olanda a dat nastere unor temeri in ceea ce priveste continuarea extinderii blocului european. Iar un efect foarte probabil este ca Uniunea Europeana va impune conditii mult mai stricte viitorilor membri UE. Mai mult, Aurore Wanlin, de la Centrul pentru Reforma Europeana (CER), cu sediul la Londra, crede ca este "si mai probabil" ca in urmatorii ani Uniunea Europeana sa se confrunte cu un "nationalism unilateral" si cu o "stagnare a integrarii europene", intrucit UE nu are liderii politici care ar putea scoate Uniunea din criza pe care o traverseaza in prezent.


Guvernul Germaniei face lobby in favoarea noastra

Ministrul german de Externe, Joschka Fischer, a declarat, ieri, ca Uniunea Europeana "nu isi poate permite sa se sustraga angajamentelor" internationale, subliniind importanta "perspectivei de ancorare europeana" a unor tari ca Romania si Bulgaria sau a provinciei Kosovo. Aflat la Washington, el a precizat ca sustine si inceperea, la 3 octombrie, a negocierilor pentru aderarea Turciei la UE, apreciind ca renuntarea la acest proiect "ar antrena riscuri considerabile".


61% din francezi doresc renegocierea Constitutiei europene

Acelasi sondaj CSA a aratat ca doi francezi din trei (66%) nu sint de acord cu aderarea Turciei la Uniunea Europeana, fata de 28% care sustin perspectivele europene ale acestei tari. Majoritatea francezilor (61%) doresc renegocierea Constitutiei europene, 74% dintre ei considerind ca Franta poate obtine "progrese semnificative" in ceea ce priveste Tratatul constitutional. Din rindul persoanelor favorabile renegocierii, 50% asteapta ca in noua Constitutie renegociata "partea sociala sa fie cea mai importanta", 48% doresc ca "statele sa aiba mai multa libertate de a-si decide politicile nationale", iar 36% vor ca "importanta Frantei in Europa sa fie mai mare atunci cind este vorba despre luarea deciziilor".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.