Internațional

Britanicii vor sa puna cruce Constitutiei

Ziarul de Vrancea
8 iun 2005 745 vizualizări
Un europarlamentar britanic propune modificarea Constitutiei europene

Un europarlamentar britanic a cerut, luni, suspendarea procesului de ratificare a Constitutiei europene, propunind reluarea dezbaterilor pentru modificarea documentului, dupa respingerea acestuia de electoratul din Franta si Olanda, informeaza AFP. Summitul european care va avea loc la Bruxelles in zilele de 16 si 17 iunie ar trebui sa urmareasca "suspendarea procesului de ratificare a Tratatului in forma actuala, dupa referendumul de la Luxemburg", din 10 iulie, a apreciat Andrew Duff, membru al grupului democratilor si liberalilor (ADLE) din Parlamentul European.


Doar partea a III-poate fi adusa la viata

Dupa referendumul din Luxemburg, "Conventia pentru redactarea Constitutiei ar trebui sa se reuneasca pentru analizarea situatiei si abordarea problemelor existente in partea a treia a Tratatului constitutional", a afirmat Andrew Duff. Partea a treia a Constitutiei UE este dedicata politicilor comunitare, fiind o sinteza a tratatelor europene existente deja. Aceasta sectiune a fost contestata de adversarii de stinga ai documentului inaintea referendumului din Franta.


Ce parti ale Constitutiei ar putea fi transplantate

Mark Mardell , analist BBC, comenta ca Tratatul constitutional este mort de-a binelea, dar ca nici un Guvern nu va declara acest lucru. Mardell chiar citeaza o autoritate britanica care explica situatia actuala: "Este ca si cum o ruda nu prea iubita a murit si sintem nerabdatori sa vedem testamentul. Dar stim ca exista si alti membri ai familiei care sint devastati si nu pot deconecta muribundul de la aparate." Mark Mardell face o enumerare a elementelor din Constitutie care ar putea fi pastrate, in timp ce o mare parte a Tratatului sa fie abandonata. De exemplu, existenta functiilor de ministru de Externe si presedinte al UE ar putea fi create prin simplul acord al tarilor membre, fara sa fie necesara adoptarea Constitutiei europene. De asemenea, ar putea fi creat din cenusa Tratatului constitutional un tratat mai micut dar mai focalizat care sa reformeze capacitatea Uniunii la nivel decizional si care sa nu necesite un referendumum pentru a intra in vigoare. Pe de lata parte, Tony Blair a cerut Uniunii Europene sa organizeze dezbateri asupra reformei economice. Europa nu ar trebui sa renunte la modelul economic social, dar ca acesta trebuie sa fie compatibil cu cerintele actuale, a mai spus Blair, incercind, astfel, sa atenueze temerile aparute in Franta si Germania referitoare la impunerea de catre Marea Britanie a modelului economic anglo-saxon.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.