Internațional

Germania isi inmoaie avertismentele la adresa Romaniei

Ziarul de Vrancea
8 iun 2005 654 vizualizări
Markus Ferber si-a nuantat pozitia initiala privind aderarea Romaniei la UE

Raportul Comisiei Europene privind Romania trebuie sa fie favorabil pentru ca tara sa mai poata adera la UE in 2007, afirma, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, europarlamentarul Markus Ferber. Ferber, care este liderul crestin-socialilor din Parlamentul European, ceruse, in luna martie, aminarea aderarii Romaniei cu un an si redeschiderea capitolelor de negociere. "Problema actuala este ca, dupa ce negocierile s-au terminat si Tratatul a fost semnat, mai exista o singura posibilitate - stoparea procesului de ratificare in statele membre", a spus Ferber, referindu-se la mijloacele prin care se poate bloca aderarea Romaniei la UE. El a recunoscut insa ca aceasta "nu este o abordare serioasa". In interviul acordat Deutsche Welle, europarlamentarul german si-a nuantat pozitia initiala, afirmind ca raportul din noiembrie trebuie sa stipuleze ca "toate criteriile aderarii au fost indeplinite pe fond, si nu doar formal" si ca "situatia politica s-a schimbat in bine". El a spus ca "sub autoritatea fostului Guvern (de la Bucuresti - n.r.), nici un fel de progrese nu ar fi putut fi infaptuite", dar, totodata, se declara "ingrijorat de sansele noului Guvern de a adopta toate reformele necesare in timp util". Ferber a aratat ca, in acest scop, Executivului roman "i-ar trebui un larg suport din partea opiniei publice din Romania si, daca il va obtine, atunci exista o sansa reala pentru Romania, ca si pentru Bulgaria, sa adere la UE in 2007".


UE nu este pregatita de extindere

Pe de alta parte, europarlamentarul german recunoaste ca, in prezent, Uniunea Europeana nu indeplineste conditiile stabilite pentru extinderea la 27 de membri. "Daca va uitati la criteriile de la Copenhaga, adoptate in 1993, s-a precizat acolo ca Uniunea Europeana trebuie sa fie ea insasi capabila de a indeplini criteriile care sa permita primirea de noi membri", a declarat Ferber. "Toata lumea a zis ca aceste conditii vor fi indeplinite daca Tratatul constitutional va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. Nu vad la acest moment o astfel de perspectiva si nici ca un alt tratat sa fie negociat si pregatit sa intre in vigoare pina la sfirsitul lui decembrie 2006", a afirmat Ferber, referindu-se la criza din Uniunea Europeana provocata de respingerea de catre Franta si Olanda a ratificarii Constitutiei europene. "De aceea, trebuie sa ne dovedim noua insine ca indeplinim criteriile de la Copenhaga, ceea ce nu este cazul pentru moment", a conchis Ferber. Ferber a admis, totusi, ca Tratatul de la Nisa reglementeaza situatia Romaniei si Bulgariei si prevede functionarea Uniunii Europene cu 27 de state membre. Este vorba despre reglementarea numarului de locuri in Parlament, ponderea in Consiliul de Ministri, numarul de locuri in Comitetul Regiunilor si in Comitetul Economic si Social, situatia comisarilor sau a judecatorilor. El a precizat ca toate acestea sint "detalii tehnice", insa "problema politica privind capabilitatea UE la nivel decizional, intr-o Uniune largita cu 27 de state membre, nu este solutionata de Tratatul de la Nisa".


Blocarea aderarii Romaniei ar agrava criza UE

Presa germana de luni a sanctionat declaratiile unui expert crestin-democrat, care ceruse blocarea aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei, ziarele de la Berlin apreciind ca o astfel de perspectiva ar agrava actuala criza europeana. Ziarele Die Welt si Freie Presse publicasera interviuri acordate de Matthias Wissmann, expert in probleme europene al conservatorilor germani, care a afirmat ca "Uniunea Crestin-Democrata ar putea bloca in Bundestag aderarea Romaniei la UE, daca Romania nu indeplineste criteriile de aderare, schimbindu-se fundamental in urmatoarele citeva luni". Cotidianul Die Tageszeitung critica, luni, declaratiile politicianului german. "In mod vadit, Angela Merkel si compania nu se mai multumesc cu frica de Turcia pentru a inteti temerile si resentimentele impotriva extinderii, necesare culegerii de voturi", scrie cotidianul berlinez de stinga. Die Tageszeitung precizeaza ca o astfel de blocare a unei aderari prin refuzul unui Parlament de a o ratifica ar fi absolut fara precedent in istoria UE. Ziarul arata ca "aceasta retorica populista a si provocat enorme pagube, in special in Romania si Bulgaria". "O reluare a discutiilor privind aderarile sau blocarea celor proiectate n-ar face decit sa adauge o criza suplimentara celei in care se zbate acum UE", conchide editorialistul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.