Internațional

Germania ar putea frina extinderea UE

Ziarul de Vrancea
7 iun 2005 633 vizualizări
Angela Merkel, favorita la alegerile anticipate pentru functia de cancelar al Germaniei, ar impune un ritm mai lent extinderii UE daca va ajunge la putere.

Candidata conservatoare la functia de cancelar al Germaniei ar putea provoca o noua criza in Uniunea Europeana. Publicatia International Herald Tribune apreciaza ca un Guvern german condus de Angela Merkel ar modifica politica externa a acestei tari, impunind un ritm mai lent extinderii UE, adoptind o pozitie mai critica fata de Rusia si reevaluind relatiile cu Statele Unite. "Respingerea Constitutiei de catre francezi si olandezi a demonstrat, printre altele, ca ideea extinderii UE se confrunta cu o criza profunda", a declarat Friedbert Pfluger, purtatorul de cuvint pentru Afaceri Externe al factiunii parlamentare a crestin-democratilor si Uniunii Social-Crestine. "Este absolut necesar ca UE sa-si consolideze si sa-si defineasca identitatea si granitele", a adaugat el. "Dorim sa avem o relatie foarte apropiata cu Turcia, care este un partener esential al NATO. Insa aderarea acestei tari ar extinde prea mult si ar incarca excesiv Uniunea. Suntem de parere ca o solutie mai buna ar fi un parteneriat previlegiat", a declarat responsabilul.


De ce Turcia nu isi are locul in Europa

Desi in perioada cancelarului Helmut Kohl, crestin-democratii au sustinut cu entuziasm extinderea UE, conservatorii nu mai sint atrasi de planul unei Europe extinse. Crestin-democratii sustin Croatia in eforturile de aderare, dar "dupa aceea, o alta extindere nu va mai figura pe agenda", a declarat Pfluger, precizind ca se va urmari consolidarea interna a UE. Desi liderii de la Bruxelles intentioneaza sa inceapa negocierile de aderare cu aceasta tara in octombrie, dar Pfluger a declarat ca partidul sau se va opune aderarii Turciei, daca va cistiga alegerile din septembrie. Crestin-democratii se opun aderarii Turciei din mai multe motive. O parte a membrilor formatiunii sint de parere ca UE este un club crestin, iar Turcia, natiune islamica, nu-si are locul in cadrul acesteia. Altii sint ingrijorati ca numarul mare al cetatenilor acestui stat ar face dificila integrarea. Populatia turca, va creste de la 69,5 milioane la 80 de milioane pina in 2015, cind Turcia ar fi pregatita sa adere. Acest lucru ar oferi Turciei o putere impresionanta in cadrul Consiliului UE, care reprezinta toate statele membre si care ia deciziile cele mai importante. Altii sint ingrijorati de costurile ridicate ale integrarii Turciei, care are o infrastructura nedezvoltata suficient, un sector agricol amplu si granite cu Irak si Siria, lucru care ar necesita o sporire a securitatii la frontierele externe ale UE.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.