Internațional

Elvetia a intrat in spatiul Schengen

Ziarul de Vrancea
7 iun 2005 736 vizualizări
Elvetienii au acceptat prin referendum acordurile Schengen/Dublin. In 2007 se vor elimina controalele sistematice la frontiere, cu exceptia circulatiei produselor. Totodata, Berna se va aliena tot in 2007 politicilor comunitare de azil.

Cetatenii elvetieni s-au pronuntat, duminica, in favoarea aplicarii acordurilor Schengen/Dublin, care instituie o Europa fara frontiere, si au acceptat inregistrarea legala a cuplurilor de homosexuali. Potrivit rezultatelor referendumului de duminica, citate de agentia de presa ATS, 54,6% dintre elvetieni au fost de acord cu aderarea la cele doua acorduri europene.Prezenta la urne a fost de aproximativ 56%, potrivit agentiei de presa ATS, care a precizat ca procentul este mai ridicat decit media participarii la scrutinele organizate in ultimii ani. Acordul Schengen elimina controalele sistematice la frontiere, cu exceptia circulatiei produselor, si permite accesul politiei elvetiene la banca de date informatizate SIS, in care figureaza 15.000 de infractori. Elvetia isi va deschide granitele in 2007 si se va alatura politicii comunitare de azil. Potrivit acordurilor de la Dublin, o persoana careia i se respinge cererea de azil intr-una dintre tarile membre nu mai are dreptul de a face o alta cerere de acest gen intr-un alt stat semnatar al acordului. Aprobarea participarii la acest acord va elimina aproximativ 20% dintre cererile de azil facute in Elvetia. Spatiul Schengen a fost creat in 1995, cuprinzind 13 tari membre UE, Norvegia si Islanda. Marea Britanie si Irlanda au refuzat participarea la spatiul Schengen. Acordurile Schengen si Dublin fac parte dintre tratatele bilaterale semnate in 2004 intre Elvetia si Uniunea Europeana.


Elvetienii si-au pastrat totusi euroscepticismul

Totusi atitudinea critica a elvetienilor fata de UE este neschimbata. Nimeni nu se incumeta sa pledeze in public pentru aderarea Confederatiei Elvetiene la comunitatea europeana, de teama de a nu pierde votul electoratului in favoarea Partidului National Popular Elvetian, care pare sa detina monopolul formarii opiniei publice in ceea ce priveste chestiunile europene. Partidul National Popular profita de pe urma nesigurantei crescinde in rindul populatiei, nesiguranta datorata pe de-o parte efectelor globalizarii, iar pe de alta, extinderii continue a UE. Astfel, acceptarea Acordurilor Schengen si Dublin nu trebuie inteleasa ca o aprobare a politicii comunitare, ci ca o decizie pur pragmatica in vederea sporirii mobilitatii si a consolidarii securitatii nationale. Urmatorul referendum elvetian cu privire la chestiuni europene se va desfasura in septembrie, cind cantoanele vor decide asupra aplicarii liberei circulatii a persoanelor si in cazul noilor state membre ale UE.


S-a acceptat si concubinajul homosexual

De asemenea, 58% dintre elvetieni s-au pronuntat, duminica, in favoarea unui proiect referitor la "parteneriatul inregistrat" intre persoane de acelasi sex, masura aprobata in urma cu un an de Parlament. Proiectul recunoaste, din punct de vedere juridic, un cuplu format din persoane de acelasi sex, dar le interzice acestora adoptarea unui copil sau inseminarea artificiala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.