Internațional

Schroeder si Chirac au pus la cale UE

Ziarul de Vrancea
6 iun 2005 710 vizualizări
Presedintele francez, Jacques Chirac, si cancelarul german, Gerhard Schroeder, s-au întilnit la Berlin, pentru un summit de criza destinat sa demonstreze ca tandemul germano-francez are înca forta de a scoate Europa din impas.

întrevederea a fost organizata in regim de urgenta, dupa respingerea Constitutiei UE de Franta si Olanda, lucru care marcheaza inceputul unei perioade de deruta in Europa. Schroeder se va mai intalni cu Chirac la 10 iunie, la Paris. Dineul a subliniat coeziunea si unitatea Germaniei in serviciul contructiei europene", a declarat purtatorul de cuvint al presedintiei franceze, Jerome Bonnafont. întrevederea le-a oferit lui Chirac si lui Schroeder ocazia de a pregati "initiative comune", in special asupra perspectivelor financiare ale UE, a declarat purtatorul de cuvint german, Bela Anda. întilnirea a avut ca scop reafirmarea faptului ca tandemul franco-german ramine o forta in cadrul UE, in conditiile in care premierul britanic, Tony Blair, sustinatorul une conceptii liberale asupra Europei, fata de care Paris si Berlin s-au opus de multe ori, va prelua, la 1 iulie, presedintia organizatiei.

Evocind "spiritul de unitate" pledat de Franta si Germania pentru summitul de la Bruxelles, din perioada 16-17 iunie, Bonnafort a declarat, referindu-se la viitoarea presedintie britanica a UE, ca "aceasta va avea o mare responsabilitate in ceea ce priveste mentinerea acestui spirit".

încurajat de Paris, cancelarul german si-a multiplicat in ultimele zile eforturile pentru relansarea "masinariei" europene si garantarea continuarii procesului de ratificare a Constitutiei UE. La 13 iunie, el se va intilni cu Blair, la Berlin, care la 14 iunie se va deplasa la Paris. Fiecare tara "are dreptul si datoria" de a se pronunta asupra Constitutiei UE, a declarat Anda, afirmind ca Franta si Germania sint de acord ca procesul de ratificare "trebuie sa continue".


Egoismele nationale nu trebuie sa existe in aceasta problema

Negocierile referitoare la bugetul UE pentru perioada 2007/2013, care figureaza pe ordinea de zi a Consiliului European, a reprezentat unul dintre subiectele de discutie dintre Schroeder si Chirac. Tarile lor au o contributie foarte importanta la bugetul UE dar nu doresc ca acesta sa depaseasca suma echivalenta cu 18% din PIB-ul comunitar, circa 815 miliarde de euro. însa, Schroeder s-a declarat dispus sa aiba o atitudine mai flexibila, cu conditia ca si celelate state sa actioneze. în ceea ce priveste reducerea progresiva a scutirilor de care Marea Britanie beneficiaza din 1984, purtatorul de cuvint german a refuzat sa precizeze tarile care ar trebui sa depuna eforturi. "Egoismele nationale nu trebuie sa existe in aceasta problema", a subliniat el. Franta si Germania sint de parere ca incheierea unui acord asupra bugetului la summitul de la Bruxelles ar demonstra ca Europa continua sa functioneze, in pofida climatului de scepticism. Parisul a reafirmat patru principii: "disciplina financiara, solidaritate, respectarea angajamentelor si principiul corectitudinii".

Cei doi lideri se afla in fata unei incercari dificile, pozitia lor fiind deja afectata pe de o parte de respingere Constitutiei in Franta si pe de alta parte de criza politica din Germania, tara in care sondajele indica un avantaj net al conservatoarei Angela Merkel in fata lui Schroeder, in contextul alegerilor din septembrie. Cotidianul britanic si antieuropean Times a calificat intrevederea drept "axa perdantilor".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.