Internațional

Lovitura de moarte data Constitutiei europene

Ziarul de Vrancea
3 iun 2005 774 vizualizări
Olanda respinge Constitutia europeana cu 61,6 procente. Inca odata este dureros confirmata confirmata distanta enorma dintre clasa politica si electorat

Constitutia europeana a suferit o noua lovitura, miercuri, cind 61,6% dintre olandezi au respins Tratatul, potrivit rezultatelor definitive neoficiale colectate de agentia de presa ANP de la birourile de vot. Circa 38,4% dintre olandezi s-au pronuntat in favoarea Constitutiei europene, rata de participare fiind estimata pina la 62%. Nivelul de participare la vot a fost de 62,8%, o proportie relativ superioara asteptarilor si ratei de participare inregistrate la ultimele alegeri europene, din iunie 2004 (39,1%).


Era in care politicienii au luat decizii fara sa consulte electoratul s-a sfirsit

Premierul crestin-democrat olandez, Jan Peter Balkenende, s-a declarat, miercuri seara, "foarte dezamagit" de victoria neta a taberei opozantilor Constitutiei europene, insa a subliniat ca va respecta rezultatul si ca e bucuros ca populatia s-a prezentat intr-un numar asa de mare la urne. Premierul a precizat ca votul olandezilor nu este unul impotriva guvernului sau impotriva Europei. Conform lui Balkenende, respingerea arata mai degraba starea de nesiguranta a populatiei fata de ritmul rapid al transformarilor ce au loc pe plan european, si in special fata de procesul extinderii europene. Balkenende a mai spus ca ratificarea Constitutiei trebuie sa continue in celelalte state. Desi a avut putini adepti, tabara celor care au militat pentru respingerea Constitutiei s-a declarat la rindul sau extrem de mindra de votul alegatorilor. Independentul Wilders, cel mai infocat reprezentat al opozantilor si considerat un urmas al lui Pim Fortuyn, a spus ca va depune o motiune de neincredere la adresa guvernului. Liderul socialistilor, un alt partid care a militat impotriva votarii Constitutiei, a declarat ca rezultatul este un mare succes popular. El a precizat ca era in care politicienii au luat decizii fara sa consulte electoratul s-a sfirsit.


UE lupta sa salveze Constitutia

Liderii Uniunii Europene discuta situatia creata in urma respingerii Tratatului constitutional la referendumurile din Franta si Olanda. "E o pozitie periculoasa", a spus premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a carui tara detine in prezent presedintia in exercitiu a Uniunii Europene. Junker a declarat ca ratificarea Constitutiei UE trebuie sa continue in alte tari, in pofida respingerii Tratatului de catre Franta si Olanda. "Vrem ca toate statele membre sa aiba ocazia de a desfasura aceeasi dezbatere. Simtim ca procesul de ratificare trebuie sa continue", a declarat Juncker, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Parlamentului European, Josep Borrell. Aceeasi idee a fost sustinuta si de cancelarul Germaniei Gerhard Schroeder, in timp ce ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a declarat ca respingerea Constitutiei UE in Olanda ridica intrebari seriose pentru cei 25 de membri ai Uniunii. "Verdictul dat de aceste referendumuri ridica intrebari profunde pentru noi toti, in legatura cu viitoarea directie a Europei", a declarat Straw. El nu a precizat insa daca Marea Britanie mai are in vedere convocarea unui referendum pentru adoptarea Constitutiei. In acelasi timp, Pierre Moscovici, membru al conducerii Partidului Socialist francez a apreciat ca Constitutia europeana, "ranita de moarte" in Franta "va muri probabil" dupa respingerea sa clara in Olanda.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.