Internațional

Principalele inovatii ale Constitutiei europene (III)

Ziarul de Vrancea
2 iun 2005 698 vizualizări
Cooperarile consolidate in materie de aparare vor deveni posibile intre statele membre care doresc acest lucru.

Cooperarile consolidate in materie de aparare vor deveni posibile intre statele membre care doresc acest lucru. Este instituita o "clauza de solidaritate" intre toate statele membre pentru a lupta impotriva unui atac terorist. Alaturi de principiul "concurentei libere si reale", Constitutia raliaza UE la principiul unei "economii sociale de piata solid competitive, care tinde catre eliminarea somajului". Ea stabileste o baza juridica pentru legiferarea in domeniul serviciilor publice (serviciile de interes economic general). O asemenea legislatie, pe care ar urma sa o propuna Comisia, este ceruta de stinga europeana pentru a contrabalansa efectele regulilor concurentei asupra serviciilor publice, definind principiile si conditiile aplicarii lor. Constitutia include Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii, proclamata la Nisa, in 2000, adica 54 de articole in care sint enumerate drepturile cetateanului european in ceea ce priveste demnitatea, libertatea, justitia etc. Aceasta carta este valabila in dreptul comunitar, dar nu si in dreptul national. Daca un milion de cetateni europeni (repartizati intr-un numar de tari ce ramine de precizat ulterior) o cer, Comisia va fi invitata sa elaboreze o propunere legislativa referitoare la chestiunea respectiva.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.