Internațional

Federalizarea si democratizarea Irakului

Ziarul de Vrancea
1 iun 2005 645 vizualizări
Premierul irakian, Ibrahim al-Jaafari, si-a asumat, ieri, in fata Parlamentului, angajamentul de a construi un Irak federal si democratic

Premierul irakian, Ibrahim al-Jaafari, si-a asumat, ieri, in fata Parlamentului, angajamentul de a construi un Irak federal si democratic si de a spori capacitatile fortelor de securitate. "Programul politic al Guvernului interimar are drept obiectiv construirea unui Irak federal, pluralist, care sa respecte drepturile omului si libertatile publice", a subliniat el. Guvernul va actiona, de asemenea, pentru "a elimina discriminarile religioase si politice si pentru a respecta identitatea musulmana a poporului irakian, avind in vedere ca islamul este religia de stat si ca nu trebuie promulgate legi care sa fie contrare acesteia", a adaugat premierul. Potrivit lui Jaafari, Guvernul va veghea la respectarea separarii puterilor in stat, iar politica externa se va baza pe "sporirea unitatii Irakului si a integritatii sale teritoriale", precum si pe respectul reciproc intre state. "Vom veghea la construirea fortelor militare pe baze solide, departe de orice politica partizana", a afirmat premierul, subliniind necesitatea ca acestea sa respecte Constitutia si legea. Premierul a mai pledat pentru incorporarea militiilor in fortele de ordine, in vederea "anihilarii terorismului si reducerii duratei prezentei fortelor multinationale". Jaafari a precizat ca Guvernul va fi cel care va lua decizii in legatura cu prezenta fortelor straine. Premierul a incheiat formarea Cabinetului la 8 mai, la mai mult de trei luni de la alegerile generale. Guvernul va trebui inlocuit de un altul, ce va fi ales prin scrutinul de la 15 decembrie, dupa redactarea si adoptarea prin referendum a Constitutiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.