Internațional

Olanda este pregatita sa calce Constitutia in picioare

Ziarul de Vrancea
1 iun 2005 757 vizualizări
Analistii preconizeaza ca astazi Olanda va respinge, la fel ca si Franta, Constitutia europeana. Tot mai multe tari dau inapoi cind este vorba sa fixeze o data a referendumului pentru ratificarea Tratatului.

Astazi olandezii vor avea ocazia sa respinga sau sa accepte Constitutia electorala. Ultimele sondaje de opinie arata ca votul negativ dat Tratatului in Franta a influentat electoratul din Olanda. Institutul Maurice de Hond a publicat luni un studiu conform caruia 59% de voturi vor fi impotriva Tratatului constitutional, iar 41% in favoarea documentului, arata sondajul realizat pe un esantion de 2.000 de persoane. Simbata, 43 % dintre olandezi se declarau in favoarea Constitutiei europene. "Dupa referendumul din Franta, numarul celor care vor vota in favoarea Constitutiei s-a diminuat", remarca Institutul Maurice de Hond. "Sansele ca majoritatea olandezilor sa voteze in favoarea Constitutiei sint reduse", adauga Institutul. Rata de participare la referendum ar urma sa fie de 45%, potrivit sondajului. Desi, conform legislatiei, referendumul este doar consultativ, partidele parlamentare au anuntat ca vor tine cont de rezultatele acestuia in cazul in care rata de participare va depasi 30%.


Londra ar putea renunta la organizarea unui referendum

Marea Britanie ar putea renunta la planul de organizare a unui referendum pe tema Constitutiei europene, daca Olanda va urma exemplul Frantei si va respinge Tratatul constitutional in cadrul consultarii populare de astazi, relateaza Financial Times. Astfel, seful Guvernului britanic, Tony Blair, si Jack Straw, ministrul de Externe, au decis sa blocheze convocarea unui referendum. Saptamina viitoare Straw va anunta, in Camera Comunelor, suspendarea procesului de ratificare daca si olandezii vor vota impotriva Constitutiei. Premierul si ministrul de Externe apreciaza drept imposibila ratificarea textului in Marea Britanie.


Presedintele ceh crede ca Tratatul apartine trecutului

Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, considera ca versiunea actuala a Tratatului constitutional european tine de domeniul trecutului si nu va contribui la unificarea Europei, ci, dimpotriva, va afecta procesul de integrare europeana. Klaus sustine chiar ca natura ambitioasa a proiectului european afecteaza procesul de integrare. "Cu toate acestea, continutul ei va fi foarte important", a spus presedintele Cehiei. In acelasi timp, liderul de la Praga nu crede ca rezultatul referendumului din Franta trebuie minimizat. In opinia sa, continuarea procesului de ratificare a Constitutiei europene in alte tari nu ar mai avea nici un rost. Parerile sale contravin declaratiilor Guvernului ceh. Premierul Jiri Paroubek a afirmat, marti, ca ratificarea Constitutiei ar trebui sa continue in celelalte tari, inclusiv in Cehia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.