Internațional

Chirac la sacrificat pe Raffarin

Ziarul de Vrancea
1 iun 2005 670 vizualizări
Pentru a-si salva mandatul de presedinte si pentru a evita alegerile anticipate, Jacques Chirac a oferit poporului "tapul ispasitor" necesar in urma respingerii de catre Franta a Constitutiei europene. Noul premier al Frantei este Dominique de Villepin.

Noul premier al Frantei este Dominique de Villepin, numit de presedintele Chirac in urma demisiei de ieri a lui Jean-Pierre Raffarin. Presedintele Chirac promisese ca va face o remaniere guvernamentala in urma referendumului de duminica prin care francezii au respins Constitutia europeana. Dominique de Villepin s-a facut cunoscut cel mai bine pe vremea cind era ministrul de externe si a contestat politica Statelor Unite cind se pregatea invadarea Irakului, in 2003. în anul urmator, Jacques Chirac l-a numit ministru de interne si imediat ce a preluat functia a luat masuri de securitate drastice impotriva militantilor radicali islamici. Dominique de Villepin a fost numit la citeva minute dupa demisia lui Jean-Pierre Raffarin. Criticii sai il descriu ca pe un om avid de putere. De Villepin a fost unul din initiatorii dezastruoasei masuri luate de Jacques Chirac in 1997, cind a dizolvat Parlamentul, determinind venirea la putere a socialistilor si cinci ani de coabitare cu stinga. în sinul partidului, Dominique de Villepin nu se bucura insa de prea mare sustinere, fiind considerat arogant. Noul premier este fiul unui politician francez, poet si autor al mai multor carti despre cultura franceza contemporana si a unei biografii a lui Napoleon.


Agenda noul premier francez

Noul premier francez, Dominique de Villepin, va trebui sa se confrunte cu cinci probleme majore, dintre care reducerea somajului, cresterea economica sau politicile Uniunii Europene, comenteaza agentia Reuters. Locurile de munca reprezinta prima prioritate a lui Villepin. Rata somajului este de 10,2%, cea mai ridicata din ultimii cinci ani, iar alegatorii considera aceasta problema extrem de importanta. Aproape jumatate dintre persoanele care au respins Constitutia europeana, duminica, au declarat ca teama fata de o rata si mai mare a somajului a fost principalul motiv pentru care au votat astfel. A doua problema este reprezentata de politicile UE. Respingerea textului de catre francezi va declansa o perioada de criza pentru organizatie. Membrul fondator al UE, Franta va trebui sa demonstreze ca este inca o forta puternica in cadrul acestui bloc, luind in acelasi timp in considerare ingrijorarile alegatorilor cu privire la politicile Uniunii. Jacques Chirac a declarat luni ca tara sa va continua sa colaboreze cu partenerii sai in ceea ce priveste integrarea. Cresterea economica este o alta problema a noului premier. In perioada ianuarie-martie, economia Frantei a inregistrat o crestere mult mai mica decit se preconiza. Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare a anuntat ca economia franceza se incadreaza pe calea unei cresteri economice de 1,4, anul acesta, mult mai putin decit ceea ce estima Guvernul francez -2,0 pina la 2,5. In ceea ce priveste a patra problema, legata de deficite si cheltuieli, Franta a promis ca va reduce deficitul sau public in limitele UE de trei procente din produsul intern brut, in 2005. Insa reducerile de buget efectuate in acest scop au provocat nemultumire, ceea ce a condus la respingerea Constitutiei UE. Ultima problema a noului premier o reprezinta reformele. Acestea sint elementul esential pentru dinamizarea economiei franceze, au declarat economisti. Insa Guvernul s-a confruntat cu proteste ample anul acesta, cind a modificat reglementarile referitoare la programul saptaminal de lucru, iar reforma din sistemul de pensii a provocat demonstratii in intreaga tara. De asemenea, planurile pentru privatizarea unor companii de stat, ca societatea de energie EDF, nu se bucura de popularitate in randul sindicatelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.