Internațional

Olanda a votat, Europa respiră uşurată

Ziarul de Vrancea
16 mar 2017 705 vizualizări
Victoria partidelor moderate la alegerile din “Ţara Lalelor” a fost primită cu aplauze în cancelariile de pe bătranul continent n cei mai supăraţi s-au arătat reprezentanţii guvernului de la Ankara, care prezic Europei un viitor sumbru

Partidele politice olandeze se pregătesc să demareze un lung proces de negocieri în vederea formării unei coaliţii, după ce partidul VVD (dreapta) al premierului în exerciţiu Mark Rutte a obţinut detaşat o victorie în alegerile naţionale, în pofida faptului că unele sondaje indicau o confruntare strânsă cu populistul antiislam Geert Wilders. După numărarea aproape a tuturor voturilor exprimate în alegerile legislative de miercuri, VVD a obţinut, potrivit unor rezultate parţiale, 33 din cele 150 de mandate, cu opt mai puţine decât în ultimul scrutin, în 2012. Partidul Libertăţii al lui Wilders se clasează pe locul doi, cu 20 de mandate, cu cinci mai multe decât în urmă cu cinci ani. În pofida acestui scor, Wilders a suferit o înfrângere usturătoare, comentează AP. Partidele creştin-democrat şi D66 (centru) - probabil viitori parteneri de coaliţie ai lui Rutte - au obţinut câte 19 mandate fiecare. Liderii partidelor urmează să se întâlnească pentru a discuta primii paşi în vederea formării coaliţiei de guvernare.

Merkel salută ”o zi bună pentru democraţie”

Cancelarul german Angela Merkel a salutat ieri victoria în alegerile legislative olandeze a premierului în exerciţiu Mark Rutte. ”Olanda este partenera, prietena şi vecina noastră. De aceea sunt foarte fericită că o prezenţă mare la vot a condus la un rezultat foarte proeuropean, un semnal clar”, a declarat Merkel la o conferinţă pe teme demografice. ”Iar asta după zile în care Olanda a fost nevoită să tolereze acuzaţii şi reproşuri din partea Turciei care sunt total inacceptabile. A fost o zi bună pentru democraţie”, a apreciat ea. Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a salutat, la rândul său, rezultatul proeuropean al scrutinului din Olanda.
Şi preşedintele francez Francois Hollande l-a felicitat ieri pe Mark Rutte şi a apreciat că victoria acestuia în alegerile legislative reprezintă o victorie împotriva extremismului. Victoria lui Rutte poate contribui la o atenuare a unor îngrijorări în mediile politice tradiţionale franceze faţă de popularitatea preşedintei Frontului Naţional (extremă dreapta) Marine Le Pen, care candidează în alegerile prezidenţiale franceze din aprilie-mai.
Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Le Pen este creditată cu o victorie în primul tur, în aprilie, însă ar urma să fie înfrântă în turul doi, în mai, fie de Emmanuel Macron (centru), fie de Francois Fillon (conservator).
De asemenea, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker l-a felicitat ieri pe premierul olandez şi a catalogat rezultatul scrutinului, care i-a dezamăgit pe mulţi eurosceptici ce se opun imigraţiei, drept ”o sursă de inspiraţie pentru mulţi”. ”Poporul olandez a votat în mod copleşitor pentru valorile pe care le reprezintă Europa: societăţi libere şi tolerante, într-o Europă prosperă”, a spus Juncker.
Olanda este unul dintre statele care au fondat, în urmă cu 60 de ani, ceea ce a devenit în prezent Uniunea Europeană.

Ministru turc: Europa se îndreaptă către abis şi războaie religioase

Europa se îndreaptă către abis şi războaie religioase, a apreciat, pe de alta parte, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, referindu-se la rezultatul alegerilor din Olanda. Cele mai multe partide care au participat în alegerile parlamentare de miercuri au obţinut între 17 şi 20% din voturi, a notat Cavusoglu. ”Nu există vreo diferenţă între (partidul) social-democrat şi fascistul (Geert) Wilders. Ele au aceeaşi mentalitate”, a declarat şeful diplomaţiei turce. Partidele europene conduc continentul către prăbuşirea acestuia, a continuat Cavusoglu. ”Voi duceţi Europa către abis. În curând vor izbucni războaie în Europa. Aşa stau lucrurile”, a apreciat pe acelaşi ton prea puţin diplomatic reprezentantul Ankarei.
Turcia şi Olanda se află într-o criză diplomatică după ce autorităţile olandeze au refuzat ca miniştri turci să se adreseze unor cetăţăeni turci la mitinguri în favoarea sporirii puterii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan printr-un referendum constituţional programat pe 16 aprilie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.