Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: M. Britanie vrea să rămână în Europol, în pofida ieşirii din UE

Ziarul de Vrancea
15 nov 2016 548 vizualizări
Marea Britanie vrea să rămână parte a agenţiei de poliţie a UE Europol, în pofida ieşirii statului din blocul comunitar, a declarat ministrul pentru Poliţie de la Londra, Brandon Lewis. El a anunţat că sunt în curs discuţii pentru a stabili condiţiile în care Marea Britanie poate rămâne membră Europol.

“Marea Britanie iese din UE, dar realitatea infracţionalităţii transfrontaliere rămâne. Europol oferă un serviciu valoros pentru Marea Britanie şi o decizie de a rămâne ne-ar permite să ne menţinem accesul actual la agenţie, să asigurăm siguranţa poporului din Marea Britanie. Acum aşteptăm rezultatul procesului de analiză”, a spus ministrul.
Susţinătorii Brexit au criticat Europol pentru că obligă Regatul Unit să accepte deciziile Curţii Europene de Justiţie. Lewis a sugerat că retragerea din agenţie ar putea pune siguranţa naţională în pericol, pentru că Londra nu ar mai putea să facă schimb de informaţii cu alte state membre.
Europol, care are sediul la Haga, în Olanda, are 900 de angajaţi care se concentrează pe strângerea de informaţii, combaterea infracţionalităţii informatice şi destructurarea reţelelor de trafic de droguri şi de persoane.

Băsescu: Privesc cu optimism spre Republica Moldova

Fostul şef al statului Traian Băsescu spune că, în pofida pierderii alegerilor prezidenţiale de către Maia Sandu, priveşte cu optimism spre Republica Moldova, pentru că scorul obţinut de aceasta ne dă certitudinea că 48% din populaţia ţării este pro-europeană şi pro România. ”Sabotată masiv de presa pro-rusă, lovită cu laşitate de biserica ortodoxă rusă, trădată de Partidul Democrat condus de Marian Lupu şi oligarhul Plahotniuc, lovită crunt de lipsa buletinelor de vot la secţiile de votare din Europa, Maia Sandu avea şanse minime să câştige”, scrie Băsescu pe pagina sa de Facebook. El susţine însă că ”scorul obţinut de Maia Sandu ne dă o certitudine şi anume aceea că 48 la sută din populaţia Republicii Moldova este pro-europeană şi pro România”. ”Asta înseamnă că trebuie să continuăm politica de apropiere a moldovenilor de România, adică să continuăm a acorda anual cele 5 000 burse pentru tinerii moldoveni şi să accelerăm rezolvarea dosarelor de acordare a cetăţeniei române pentru cei care solicită acest lucru. Dacă vom continua aceste două programe cu certitudine în 5, 6 ani vom putea vorbi despre UNIRE. Până atunci trebuie să continuăm s-o construim. Să ne gândim că în 2005 doar 3 la sută din cetăţenii Republicii Moldova erau unionişti şi doar câteva procente mai mult erau pro-europeni. Progresul este fantastic şi prin acest vot a devenit o certitudine”, mai scrie Traian Băsescu.

Obama sugerează că Hillary Clinton nu a muncit suficient în campania electorală

Preşedintele american Barack Obama a sugerat că democrata Hillary Clinton nu a depus la fel de multe eforturi în campanie ca el înainte de alegerile din 2008 şi 2012. Obama consideră că fosta sa şefă a diplomaţiei, care a fost învinsă în cursa pentru Casa Albă de republicanul Donald Trump, nu a „apărut peste tot”, ceea ce a făcut-o să piardă voturile alegătorilor albi din zonele rurale. În 2008 şi 2012, Obama a obţinut rezultate mai bune decât a obţinut Clinton în 2016 în majoritatea zonelor suburbane din Midwest. “Cred că ar trebui să petrecem timp gândindu-ne la modul în care ne organizăm politic. Cred că avem idei mai bune (decât republicanii – n.r.), dar cred şi că ideile bune nu contează, dacă oamenii nu le aud”, le-a spus Obama reporterilor. “Iar unul dintre lucrurile care trebuie să le fie clare democraţilor, ţinând cont de distribuţia populaţiei în ţară, este că trebuie să concurăm peste tot. Trebuie să apărem peste tot. Trebuie să lucrăm la nivelul oamenilor de rând, ceva ce a fost un element central în cursul carierei mele”, a adăugat el. „Ştiţi, nu am câştigat Iowa pentru că situaţia demografică dicta că voi câştiga Iowa. A fost pentru că am petrecut 87 de zile mergând în fiecare orăşel şi târg şi fast-food şi la fiecare eveniment al veteranilor şi tot au existat unele comitate în care este posibil să fi pierdut, dar am pierdut poate 20 de puncte în loc de 50 de puncte”, a subliniat el.

Ministrul Economiei din Rusia, acuzat oficial de luare de mită

Comisia Investigativă a anunţat ieri după-amiază punerea sub acuzare pentru luare de mită a ministrului Economiei, Alexei Uliukaiev. Demnitarul rus a fost reţinut în cursul nopţii de procurorii anticorupţie, care-l acuză că a primit o mită de peste 2 milioane de dolari pentru a da o recomandarea pozitivă cu privire la achiziţia a jumătate din acţiunile Bashneft de către compania Rosneft. Rosneft a depus o plângere penală împotriva lui Uliukaiev. Reprezentanţii companiei ruse au susţinut că ministrul Economiei a ameninţat Rosneft în legătură cu achiziţia acţiunilor de la Bashneft. Uliukaiev a fost reţinut chiar în timp ce primea mita de 2 milioane de dolari.
Ministerul Economiei a manageriat un program masiv de privatizare a companiilor guvernamentale. Din acest motiv nu este clar încă în ce dosar va fi pus sub acuzare Uliukaiev. Kremlinul a reacţionat imediat, susţinând că acuzaţia este una extrem de gravă. ”În orice caz, doar instanţa este capabilă să decidă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov. Compania Rosfnet a cumpărat în octombrie cu 330 de milioane de ruble - adică 5 miliarde de dolari - peste jumătate din acţiunile Bashneft.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.