Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Brexitul nu poate fi declanşat fără aprobarea Parlamentului

Ziarul de Vrancea
3 nov 2016 501 vizualizări
Premierul Theresa May nu poate să declanşeze ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără aprobarea Parlamentului, a stabilit ieri Înalta Curte de Justiţie de la Londra. Guvernul urmează să facă apel împotriva hotărârii la Curtea Supremă. May afirmă că referendumul prin care a fost decisă ieşirea ţării din UE şi puteri ministeriale nu are nevoie de un vot în Parlament, însă criticii ei spun că acest lucru este neconstituţional.

Premierul a anunţat că va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi va notifica UE cu privire la intenţia Regatului de a părăsi blocul european până la sfârşitul lui martie, în urma deciziei britanicilor, prin referendumul din iunie, de a ieşi din Uniune. Intenţiile Guvernului au fost contestate în acest caz - cu importante implicaţii constituţionale cu privire la echilibrul puterii între Parlament şi Guvern. Theresa May vrea să folosească "prerogativa regală", care permite Guvernului să se retragă din tratate internaţionale. Reclamanţii argumentează, însă că ieşirea din UE va suprima drepturi, inclusiv libertatea de circulaţie în interiorul UE, şi subliniază că acest lucru nu poate să fie făcut fără aprobarea Parlamentului. Trei judecători de rang înalt au stabilit că "Guvernul nu are puterea, în baza prerogativei Coroanei", să declanşeze negocieri în vederea ieşirii din UE.
Cazul este considerat cel mai important caz în domeniul constituţional al acestei generaţii.

Liderul Statului Islamic îşi îndeamnă trupele să "păstreze" Mosulul

Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării Statul Islamic, şi-a îndemnat trupele să "păstreze" Mosulul, bastionul irakian al jihadiştilor, vizat de o vastă ofensivă a forţelor irakiene. În acest prim mesaj din ultimul an, difuzat de Al-Furqan, o publicaţie afiliată Statului Islamic, o voce prezentată ca fiind a liderului jihadist îndeamnă combatanţii - între 3.000 şi 50.000 în Mosul - să nu se "replieze" în faţa armatei irakiene, susţinută în înaintarea ei de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite. Apariţii şi luări de cuvânt publice ale lui al-Baghdadi sunt rare, iar din această cauză sunt studiate minuţios. "Păstrarea poziţiilor cu onoare este de o mie de ori mai uşoară decât replierea în ruşine", afirmă liderul jihadist, a cărui stare de sănătate şi deplasări fac obiectul multor speculaţii.
Mosulul, al doilea cel mai important oraş din Irak, este bastionul Statului Islamic în această ţară. Dintr-una dintre moscheile oraşului, şi-a proclamat al-Baghdadi, în iunie 2014, "califatul", care cuprinde teritorii cucerite în Irak şi Siria. De atunci, aceste teritorii s-au redus puternic, iar la 17 octombrie trupele irakiene au lansat o vastă ofensivă în vederea recuceririi Mosulului.
AFP nu a fost în măsură să autentifice imediat acest mesaj, intitulat "Ce ne-au promis Allah şi Mesagerul său", însă specialişti în mişcarea jihadistă nu se îndoiesc că al-Baghdadi este cel înregistrat. El îşi îndeamnă totodată susţinătorii să atace Arabia Saudită - una dintre ţintele sale - şi Turcia, care dispune de trupe staţionate într-o bază în apropiere de Mosul şi vrea să joace un rol în ofensiva asupra oraşului. Al-Baghdadi îi îndeamnă de asemenea pe cei care nu se pot duce în Siria sau în Irak să încerce să se ducă în Libia.

Peste 239 de migranţi s-au înecat în două naufragii în largul coastei Libiei

Peste 239 de migranţi s-au înecat în două naufragii în largul coastei Libiei, a anunţat ieri Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi. Doi supravieţuitori ai tragediilor, aduşi la ţărm pe insula italiană Lampedusa de autorităţi, au informat agenţia ONU despre ce s-a întâmplat, a declarat o purtătoare de cuvânt a Naţiunilor Unite, Carlotta Sami. Deocamdată nu este clar când ar fi avut loc naufragiile şi nu a fost recuperat niciun cadavru. Peste 4.200 de migranţi au murit anul acesta în încercarea de a traversa Marea Mediterana, a spus un purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Leonard Doyle. ONU a avertizat că 2016 ar putea fi anul în care se înregistrează cei mai mulţi morţi în rândul migranţilor în zonă. Aproape 330.000 de refugiaţi au traversat anul acesta Mediterana, faţă de peste un milion în 2015.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.