Internațional

Creierul se obişnuieşte, în timp, cu minciuna

Ziarul de Vrancea
25 oct 2016 672 vizualizări
Mai cu seamă atunci cand minciuna e în benefiul personal

Minciunile pot fi asemănate cu bulgării de zăpadă care, odată lansaţi la vale, devin din ce în ce mai mari, potrivit unui studiu realizat recent la University College London. Oamenii de ştiinţă au aflat că, pe măsură ce obiceiul de a minţi continuă, creierul se obişnuieşte şi se desensibilizează, informează New Scientist. În multe cazuri, minciunile încep de la adevăruri nevinovate şi ajung să escaladeze, iar exemplele sunt peste tot, fie că e vorba de domeniul ştiinţific, politic, financiar sau de infidelitate, după cum susţine Tali Sharot de la University College London. Sharot şi colegii săi au încercat să afle dacă minţitul desensibilizează creierul, aşa cum se întâmplă în cazul unei imagini violente pe care o vedem de multe ori şi care ne impresionează din ce în ce mai puţin. În urma experimentelor, ea a descoperit că voluntarii care minţeau în beneficiul partenerilor de teste au făcut acest lucru fără reţineri, iar în fiecare dintre aceste runde minciunile s-au situat la acelaşi nivel. Dar când lucrurile neadevărate erau rostite în beneficiu personal, lipsa de onestitate a voluntarilor a escaladat în timp, fiecare minciună fiind mai mare decât cea de dinainte. Scanările realizate la nivelul creierului au demonstrat că prima minciună este asociată cu o creştere a activităţii amigdalei cerebrale, zona implicată în răspunsurile emoţionale. Însă, pe măsură ce minciunile progresează, această activitate se diminuează. Efectul observat a fost atât de pregnant încât echipa s-a putut folosi de datele provenite de la amigdala cerebrală pentru a prezice cât de mare va fi următoarea minciună a subiecţilor testaţi. ''Atunci când minţi sau înşeli în beneficiul personal, acest lucru te face să te simţi rău'', a spus Sophie van der Zee de la Universitatea Free din Amsterdam. ''Dar când continui să minţi, această senzaţie dispare, aşa că ai mai multe şanse s-o faci din nou'', a explicat ea.
Sharot a atras atenţia că ''acest lucru subliniază pericolul pe care îl reprezintă implicarea în acte mici de lipsă de onestitate'' şi că persoanele care mint des devin din ce în ce mai bune la acest lucru şi mai greu de prins.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.