Internațional

A doua confruntare pentru Casa Albă: Minciunile candidaţilor

Ziarul de Vrancea
10 oct 2016 679 vizualizări
Donald Trump şi Hillary Clinton s-au înfruntat duminică noapte într-o dezbatere extrem de dură, marcată de atacuri personale, dar care a fost presărată cu numeroase contradicţii şi inexactităţi, relatează Associated Press, care prezintă o listă a acestora.

Trump, întrebat dacă felul în care a povestit în 2005 că se poartă cu femeile reprezintă agresiune sexuală: “Nu, nu am spus acest lucru”.

Adevărul: Cu siguranţă nu a evocat o agresiune sexuală în declaraţiile înregistrate în 2015, dar a spus că a atins femei în zonele intime şi le-a sărutat fără permisiunea lor, folosindu-se de faptul că era celebru.

Trump despre comportamentului lui Hillary Clinton atunci când, ca tânără avocată, a reprezentat în instanţă o persoană acuzată că a violat copii: “A fost văzută de două ori râzând de fata care fusese violată. Kathy Shelton, acea tânără, este aici în această seară”, a spus republicanul.

Adevărul: Clinton nu a fost văzută niciodată râzând de victimă. Astfel, într-un interviu acordat la un deceniu după proces, Clinton şi-a exprimat groaza faţă de infracţiune, dar a fost înregistrată râzând despre detaliile procedurale ale cazului. Ea nu şi-a exprimat amuzamentul faţă de soarta fetei.

Trump despre femeile implicate în scandaluri sexuale alături de Bill Clinton: “Hillary Clinton a atacat acele femei şi le-a atacat cu răutate”.

Adevărul: Nu există dovezi clare, independente, că Hillary Clinton le-a atacat în vreun fel pe femeile care au susţinut sau au dovedit faptul că au întreţinut relaţii sexuale cu soţul ei.

 

Cum s-a raportat Trump la războiul din Irak

 

Clinton: “După o anchetă de un an, nu există dovezi că cineva a spart serverul pe care îl foloseam şi nu există dovezi pe care să le poată prezenta cineva că materiale secrete au ajuns în mâinile greşite”

Adevărul: Dintre cele 30.000 de emailuri examinate de pe serverul privat al lui Clinton, peste 2.000 conţineau informaţii clasificate. Însă aproape toate au fost declarate clasificate la mult timp după ce au fost primite sau trimise de secretarul de Stat. Directorul FBI James Comey a declarat că serverul lui Clinton era vulnerabil în faţa unor eventuale atacuri informatice, iar opinia publică nu va putea afla niciodată cu siguranţă dacă a fost sau nu spart.

Trump despre Bill Clinton: “Şi-a pierdut licenţa (de a practica Dreptul – n.r.). A fost nevoit să plătească o amendă de 850.000 de dolari”.

Adevărul: Faptele prezentate de Trump sunt, în cel mai bun caz, amestecate. În 1998, avocaţii lui Bill Clinton au ajuns la un acord cu o fostă angajată a administraţiei Arkansas, Paula Jones, care îl acuza pe Clinton de hărţuire sexuală. Clinton i-a oferit lui Jones 850.000 de dolari pentru a renunţa la proces, dar nu a fost vorba de o amendă sau de recunoaşterea vinei. Într-un alt dosar, legat de primul şi care a ajuns la Curtea Supremă din Arkansas, Clinton a fost amendat cu 25.000 de dolari, iar licenţa sa pentru a practica dreptul în stat a fost suspendată timp de cinci ani.

Trump: “Ea (Hillary Clinton – n.r.) vrea să ajungă la planul unui singur plătitor, ceea ce ar fi un dezastru, ea vrea să ajungă la un singur plătitor, ceea ce ar însemna că Guvernul decide, practic, tot”.

Adevărul: Senatorul de Vermont Bernie Sanders – nu Clinton – a pledat pentru un sistem medical administrat în totalitate de Guvern, similar celui din Canada. Deşi propunerile lui Clinton ar extinde rolul Guvernului în sistemul medical, ea nu pledează pentru o renunţare completă la actualul sistem – o combinaţie între asigurările plătite de angajatori, programe guvernamentale precum Medicare şi Medicaid şi poliţe private, plătite de fiecare contribuabil în parte.

Trump: “Nu aş fi dus trupele noastre în Irak”.

Adevărul: Nu există dovezi că Trump şi-a exprimat opoziţia publică faţă de război înainte de invazia americană. În schimb, el şi-a exprimat o susţinere voalată, într-un interviu acordat CNN în 2002. El a fost întrebat dacă susţine o posibilă invazie şi a răspuns ”Da, cred că da”. Mai mult, pe 21 martie 2003, la numai câteva zile după lansarea invaziei, Trump a declarat: "Se pare că este un succes enorm din punct de vedere militar”.

 

Cine creşte şi cine scade taxele

 

Trump: “Nu îmi place deloc Assad. Dar Assad ucide ISIS. Rusia ucide ISIS”.

Adevărul: Nu este adevărat. Preşedintele sirian Bashar al-Assad consideră gruparea Statul Islamic una dintre multele organizaţii “teroriste” care îi ameninţă Guvernul, dar armata sa nu luptă împotriva jihadiştilor. Militarii regimului se concentrează pe combaterea grupărilor siriene de opoziţie, dintre care o parte sunt susţinute de Statele Unite. Lupta împotriva militanţilor ISIS este purtată de o coaliţie internaţională condusă de SUA, cu ajutorul Turciei. În timp ce Moscova afirmă că luptă împotriva extremiştilor ISIS în Siria, majoritatea raidurilor sale aeriene au vizat grupări de opoziţie care ameninţă Guvernul Assad.

Trump, întrebat dacă a agresat sexual vreo femeie, vreodată, a răspuns: “Nu, nu am făcut-o”.

Adevărul: A fost acuzat de agresiune sexuală, dar acuzaţiile nu au fost dovedite. Prima soţie a lui Trump, Ivana, l-a acuzat de viol într-o depoziţie de la începutul anilor ’90. Ulterior, ea a spus că nu s-a referit la actul fizic în sine, ci că s-a simţit violată.

De asemenea, Trump a fost dat în judecată pentru hărţuire sexuală în 1997, de Jill Harth. Ea a spus că Trump i-a bărgat mâna sub fustă în timpul unui dineu din 1992 şi că, în altă ocazie, Trump a încercat să o oblige să întreţină relaţii sexuale în dormitorul fiicei sale, Ivanka. Harth a renunţat la proces, după ce a ajuns la o înţelegere cu Trump. 

Trump “Ea vă creşte taxele, eu vă scad taxele. Ea creşte masiv taxele tuturor”.

Clinton: "El ar sfârşi prin a creşte taxele pentru familiile din clasa de mijloc”.

Adevărul: Clinton nu vrea să crească taxele tuturor. Aproape toate propunerile de creştere a taxelor formulate de ea îi vizează pe cei mai bogaţi 5% dintre americani, potrivit Centrului pentru Politica Taxelor, o organizaţie independent politic. Trump propune reduceri masive de taxe, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Nu este clar, însă, dacă toţi americanii ar avea de câştigat de pe urma unei astfel de măsuri. Cel mai probabil, clasa de mijloc va avea de suferit. 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.