Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Surpriză la alegerile legislative din Croaţia

Ziarul de Vrancea
12 sep 2016 574 vizualizări
Partidul conservator HDZ, care a condus precedenta coaliţie de la putere din Croaţia, a obţinut 61 de mandate din totalul de 151 din Parlament, în timp ce principalul său rival, SDP (social-democrat), considerat favorit în timpul campaniei electorale, a obţinut 54, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 80% din sufragii.

“Sunt convins că suntem partidul care va avea privilegiul să formeze următorul Guvern croat şi va fi stabil”, a declarat noul lider HDZ, europarlamentarul Andrej Plenkovici.
Rivalul său, fostul premier Zoran Milanovici, din SDP, şi-a îndemnat susţinătorii să “aştepte până când vor fi numărate toate voturile” înainte de declara un învingător.
Dacă vrea să formeze un Guvern, Plenkovici, în vârstă de 46 de ani, hotărât să întoarcă spatele retoricii naţionaliste a conducerii precedente a partidului, va trebui să găsească aliaţi.
Potrivit analiştilor, el ar putea să atragă formaţiunea de centru-dreapta Most, care a reprezentat cheia formării unui guvern şi după alegerile din noiembrie 2015 şi care vrea să pună capăt dominaţiei partidelor mari în Parlament, ce durează de două decenii. Most acuză formaţiunile mari de clientelism şi corupţie. Coaliţia precedentă HDZ-Most s-a prăbuşit după numai cinci luni, în urma scandalurilor privind numiri politice, reforme în administraţie şi a unui caz de conflict de interese.
Indiferent cine va ajunge la guvernare, va avea în faţă sarcina enormă de a revitaliza una dintre cele mai slabe economii din UE, dominată de companii de stat şi în care investiţiile private sunt descurajate de corupţie.
La trei ani după aderarea la UE, rata de absorbţie a fondurilor europene este scăzută în ţară, ceea ce sugerează probleme în administraţia publică şi contribuie la dezechilibre macroeconomice pe care Comisia Europeană le consideră excesive.
Cu toate acestea, un Guvern care se bazează pe partide populiste, mici, ar putea încerca să evite reformele necesare. „Majoritatea politicienilor noştri nu sunt interesaţi cu adevărat de economie. Acum avem o oarecare creştere economică şi un deficit bugetar mai mic, aşa că există riscul ca reformele să rămână suspendate”, a explicat un oficial din Ministerul Economiei.
În campania electorală, partidele au promis creşterea standardului de viaţă pentru cei 4,3 milioane de cetăţeni ai Croaţiei, dar nu au detaliat cum intenţionează să facă acest lucru. Rata şomajului este de 13%. Toate au promis scăderea taxelor, finanţată printr-o creştere economică viitoare.
În condiţiile în care datoria publică este de 85% din Produsul Intern Brut (PIB), Croaţia cheltuieşte circa 3,5% din PIB numai pe dobânzi. Creşterea economică de 2,5%, estimată pentru acest an, este insuficientă pentru a creşte standardul de viaţă, spun analiştii.
“Potenţialul nostru actual de creştere este între 1,5% şi 2,5%, dar avem nevoie de cel puţin 3,5% până la 4%”, a subliniat analistul Raiffeisen Zrinka Zivkovic Matijevici.

Premieră în ultimii 20 de ani: Opoziţia belarusă va avea reprezentant în Parlament

Comisia Electorală a anunţat ieri dimineaţă că cel puţin un candidat al opoziţiei belaruse a câştigat o poziţie de parlamentar în urma alegerilor legislative, fiind pentru prima dată în ultimele două decenii când opoziţia va fi reprezentată în Parlamentul de la Minsk. Singura parlamentară a opoziţiei va fi Anna Konopatskaia de la Partidul Civil Unit, transmite BBC. Între timp, parlamentarii loiali preşedintelui Aleksandr Lukashenko, care a condus în ultimii 22 de ani aşa-numita ultimă dictatură a Europei, sunt aşteptaţi să câştige cele mai multe poziţii în noul legislativ.
De asemenea, singura parlamentară a opoziţiei a reuşit să câştige o poziţie, tocmai pentru că politicienii opoziţiei au avut oportunitatea de se înscrie mult mai uşor în scrutin. Participarea candidaţilor opoziţiei în alegeri reprezintă o concesie, după ce statele occidentale au cerut mai multă transparenţă instituţională şi politică în Belarus.
Organismele internaţionale de monitorizare au avut acces la procesul de numărare a voturilor şi la organizarea alegerilor legislative. ”Am făcut totul pentru a nu exista plâgeri din partea occidentului. Le-am respectat cererile”, a declarat preşedintele Lukaşenko.
Ultimele alegeri parlamentare din 2012 au fost boicotate de către două mari formaţiuni de opoziţie. Însă, din cei 448 de candidaţi înscrişi în acest scrutin legislativ, 200 vin din partea opoziţiei belaruse.
UE a pus capăt în februarie celor cinci ani de sancţiuni împotriva Belarusului, în vreme ce Statele Unite au relaxat o parte din restricţiile aplicate, promiţând eliminarea unui număr adiţional de sancţiuni dacă alegerile de duminică sunt gestionate în mod corect de către autorităţile belaruse.

Hillary Clinton, diagnosticată cu pneumonie

Un reprezentant al campaniei prezidenţiabilei democrate a anunţat ieri dimineaţă anularea unei deplasări de campanie în statul California, după ce Hillary Clinton a fost diagnosticată cu pneumonie la finele săptămânii trecute şi i s-a făcut rău în timpul ceremoniei de comemorare a victimelor atentatelor de la 11 septembrie. Democrata urma să plece luni dimineaţă pentru o deplasare de două zile în statul California, care includea mai multe evenimente de campanie, precum strângeri de fonduri şi un discurs pe economie. Însă, doctorul candidatei democrate a explicat duminică noaptea că aceasta a fost tratată în ultimele zile pentru pneumonie, o boală care a forţat-o să părăsească ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor de la WTC.
Duminică, presa americană a distribuit un videoclip în care prezidenţiabila democrată este ajutată să se urce într-un autovehiculul, după ce a părăsit ceremonia de comemorare. În înregistrarea video, fostul secretar de stat pare că îşi pierde controlul picioarelor pentru câteva secunde, în timp ce este urcată într-o dubă a campaniei. Oponenţii republicani au încercat să exploateze o presupusă deterioare a stării de sănătate a democratei, susţinând că lui Hillary Clinton îi lipseşte puterea mentală şi fizică de a urca în poziţia de preşedinte şi de a conduce o campanie împotriva jihadiştilor Statului Islamic. Însă, medicul democratei a explicat că starea ei de sănătate este una excelentă. Hillary Clinton s-a recuperat complet, după ce a fost operată în urmă cu patru ani pentru un cheag de sânge.

Zece la sută din ariile sălbatice de pe Terra au dispărut în ultimii 20 de ani

Zonele de sălbăticie de pe Pământ s-au redus cu 10% în ultimele două decenii, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă din cadrul Societăţii pentru Conservarea Naturii (Wildlife Conservation Society). Descoperirea, publicată săptămâna trecută în jurnalul ''Current Biology'', notează că regiunile care şi-au pierdut statutul de ''zone sălbatice'' sunt, cu preponderenţă, din America de Sud şi Africa. În prezent, numai aproximativ 20% din suprafaţa totală de uscat a lumii mai poate fi considerată ''sălbăticie''. Conceptul de zonă sălbatică sau de sălbăticie presupune regiuni neperturbate de om, în care nu există locuinţe, dezvoltare sau industrie, după cum arată oamenii de ştiinţă.
Datele recente publicate de aceştia se bazează pe o hartă actuală cu regiunile sălbatice din lume ce a fost comparată cu o alta, de la începutul anilor '90. Distribuţia culorilor arată că aproximativ 3,3 milioane de kilometri pătraţi de zone sălbatice au dispărut în timpul acestei perioade. ''Mecanismele politice internaţionale trebuie să identifice acţiunile necesare pentru a conserva zonele de sălbăticie înainte de a fi prea târziu'', a declarat pentru BBC profesorul James Watson din cadrul Universităţii din Queensland, Australia, şi de la Societatea pentru Conservarea Naturii.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.